Лавров: България да бъде активна в диалога между Русия и ЕС за „Южен поток“

07.07.2014 | 12:50
по статията работи: Мина Стойчева
Европейското законодателство не трябва да се прилага ретроспективно, смята руският външен министър
Лавров: България да бъде активна в диалога между Русия и ЕС за „Южен поток“

България трябва да играе активна роля в диалога между Русия и ЕС по отношение на „Южен поток“. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение у нас по покана на министър Кристиан Вигенин. Според него европейското законодателство не трябва да се прилага ретроспективно, както и не трябва да възпрепятства договореностите по проекта, които са били постигнати по-рано. По думите на Лавров основополагащи са документите за изграждане на газопровода, сключени между Русия и останалите страни, участващи в проекта.

"Важността на "Южен поток" както за България, така и за Южна Европа като цяло неведнъж се е изтъквала от българското ръководство", подчерта Лавров и увери, че Москва работи в посока на реализация на трасето.

По думите на руския министър значението на газопровода за енергийната сигурност на европейските държави е безспорно. Той акцентира върху това, че изграждането му ще способства за диверсификация за маршрутите на газовите доставки.

Сергей Лавров смята, че от реализирането на „Южен поток“ ще спечелят всички – както Русия, така и европейските потребители и в това число България. Според него той ще стимулира създаването на нови работни места у нас, както и приток от многомилиардни инвестиции и нови технологии. В допълнение това ще създаде перспектива за събиране на големи такси за транзит и ще гарантира доставките на синьото гориво в дългосрочен план, предаде агенция „Фокус“.

Руският външен министър подчерта, че България е важен партньор за Москва и отношенията между двете държави не трябва да стават заложници на външни фактори и да зависят от колебанията на политическата конюктура. Той коментира, че членството на страната ни в Европейския съюз не трябва да се влияе негативно върху сътрудничеството й с Русия. Включително то не трябва да се отразява върху съвместни проекти, в това число и такива в енергийния сектор.

По думите на Сегрей Лавров има възможност двамата най-големи играчи на Стария континент – Русия и Европейския съюз, да създадат единно икономическо и хуманитарно пространство от Атлантика до Тихия океан, като в него се включат всички други заинтересовани държави.

Според него има предпоставки за реализация на подобна амбициозна цел. Налице са общи цивилизационни, културни корени, висока степен на взаимно допълване между икономиките, придържане към единни правила на търговията в съответствие с нормите на СТО.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...