Линкълн е най-добрият американски президент

17.02.2009 | 09:16
по статията работи: econ.bg
Историците отредиха 36-то място за Джордж Буш в класацията на най-добрите президенти на САЩ
Линкълн е най-добрият американски президент

Само дни преди официалните празници по случай 200-та годишнина от рождението му, Ейбрахам Линкълн беше определен за най-добрия американски президент. Това заявиха 65 историци, участвали в проучването на кабелния оператор C-SPAN. Президентът Джордж Буш, който напусна поста си само преди месец, се нареди на 36 място от 42-ма възможни, отбелязва AP.

Според историците по отношение на на международните отношения Буш заема едва 41-то място, а по управление на икономиката – на 40-то. Най-добрата позиция за вече бившия президент на САЩ е 24-тото място в категорията "даване на равни права за всички".

За сравнение Линкълн е на първо място в три от общо 10-те категории, по чиито критерии са сравнявани качествата на президентите.

Все пак подреждането в тази ранглиста е относително и се прави в светлината на последните събития, коментират анализаторите. Телевизията C-SPAN изготви подобно проучване и през 2000 година. Спрямо предишната класация Бил Клинтън, например, „скочи” с шест места – от 21 до 15. Роналд Рейгън също се изкачва – от 11 до 10 място. Историците променят мнението си и за Джордж Буш-старши – той вече се нарежда на 18 място сред най-добрите президенти в САЩ. През 2000 година той беше на 20 позиция. В същото време Джими Картър губи позициите си – от 22 до 25 място.

Последните проучвания на историците нареждат Джордж Вашингтон, Франклин Рузвелт, Теодор Рузвелт и Хари Труман на челните позиции за най-добрите президенти на САЩ.

Допитването до историците е проведено през периода декември 2008 – януари 2009 година.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...