За степента, с която се движи инфлацията, независимо от данните на Националния статистически институт, може да се съди по едно просто сравнение на цените на храните у нас и в Западна Европа.
Така се установява, че българите купуват два пъти по-скъпа храна в сравнение с германците. Например килограм захар в Германия струва 1.30 лева, а у нас - 2.24 лева, информира БНТ. Само от януари
храните в България са поскъпнали с близо 25%. Данните са на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
С по-високи цени са брашното, млечните продукти, яйцата и варивата. Така например килограм ориз струва 2 лева и 24 стотинки при 1,99 за януари. Сиренето поскъпва с 20 стотинки, а яйцата с
шест.
Кашкавалът скача с 4 лева - от 7 и 80 за килограм до 10 лева и 40 стотинки. В сезона, когато хората затварят буркани, най-скъпа е и захарта. Тя скача с 58 % до 2 лева и 40 стотинки за килограм. В
Германия е е 56 евроцента, или 1.30 лв.
Едуард Стойчев - председател ДКСБТ, коментира, че би трябвало захарта да струва в магазините 1,45 лева, а брашното - 56 стотинки. Според него високите цени са поради липсата на конкуренция.
Търговците реализират в момента свръхпечалба, защото липсват конкуренти, който да пуснат същите продукти. Така дори купувайки ги от магазин в Германия, където са по евтини, при липсата на мито,
могат да бъдат продавани в нашата магазинна мрежа много по евтино едни и същи продукти, които тук се продават нереално скъпи. Прогнозите на експертите са храните да започнат да поевтиняват през
ноември.