Липсва интерес към летището в Горна Оряховица

30.08.2012 | 11:36
по статията работи: Петър Чернев
Бъдещият концесионер трябва да има основен капитал, възлизащ на повече от 1 млн. евро. МТИТС удължи срока за подаване на оферти
Липсва интерес към летището в Горна Оряховица

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИС) удължи до 17.00 часа на 3 декември 2012 г. срока за получаване на оферти по процедурата за предоставяне на концесия на Летище Горна Оряховица. Документацията за участие в откритата процедура може да бъде закупена на стойност 5 200 лв. в срок до 17.00 часа на 30 ноември 2012 г.

Мярката се предприема, тъй като до момента не е имало желаещи, които да подадат оферта, обясниха от МТИТС специално за Econ.bg. Сегашната процедура беше обявена в края на март 2012 г. Преди това срокът на предишната концесионна процедура веднъж беше удължаван през месец ноември миналата година. Няколко месеца по-късно - през февруари 2012 г. кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи, че към аеропорта проявява интерес канадска фирма.

Летището в Горна Оряховица е граждаско, за обществено ползване. То включва: концесионна територия с обща площ 2 115 405 кв.м, намиращи се в местността Ашова, построените върху поземлените имоти сгради, както и сградите, съоръженията и оборудването, които ще бъдат изградени и/или монтирани от концесионера на негов риск и с негови средства при условия и по ред, определени с концесионния договор.

С обекта на концесията могат да се извършват дейностите на летищен оператор, дейностите на оператор по наземно обслужване и други търговски дейности, които са съвместими с предназначението на обекта. Концесията се предоставя за срок от 35 години.

Срещу предоставеното право да ползва летището, бъдещият концесионер на обекта ще бъде длъжен да заплаща годишни концесионни плащания след изтичане на първоначалния гратисен период, определен с офертата на участника, но не по-дълъг от 4 години от влизане в сила на концесионния договор. Потенциалните концесионери трябва да отговарят на следните условия:

  • регистриран основен капитал не по-малко от 1 000 000 евро;
  • размер на балансовата стойност на активите не по-малко от 5 000 000 евро и
  • приходи на участника от дейностите по управление и/или експлоатация на граждански летища за поне 1 от последните 10 десет финансови години, считано от датата на подаване на офертата, в размер на не по-малко от 3 000 000 евро.

Критерият "Пригодност за изпълнение на професионална дейност" включва: опит на участника в дейности по управление и експлоатация на гражданско летище през последните 10 години, 1 година от които на летище с пътникопоток, надхвърлящ 200 000 пътници годишно или товарооборот, надхвърлящ 10 000 тона годишно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...