Лозовите масиви в България все повече намаляват, отчитат от Института по лозарство и винарство в Плевен, съобщава БНР. Според директора на института Виолета Димитрова лозата е култура, която
изисква много труд и сериозни инвестиции, които в първите три години нямат възвращаемост:
За съжаление напоследък много малко е вече овощарството, зеленчукопроизводството или общо около 5% се падат на лозарството, зеленчукопроизводството, овощарството и те като че ли са
позабравени.
В нашия институт са селекционирани сортове, които сега намират голямо приложение и това са десертните сортове "Мечта", "Мискет плевенски", "Плевен", "Супер рам", "Булгар", сортове с повишена
устойчивост на болести, неприятели, "Дружба", "Наслада", винените сортове, които са също с повишена устойчивост от гледна точка биологично производство.