Лондон запази основната лихва. Паундът поевтиня рязко

04.07.2013 | 16:50
по статията работи: Момчил Лалев
Британската централната банка запазва програмата за количествени облекчения в икономиката
Лондон запази основната лихва. Паундът поевтиня рязко

Британската валута поевтиня рязко, след като Централната банка на Великобритания (Bank of England) предупреди пазарите да не се надяват, че банката ще започне повишаване на лихвените проценти в краткосрочен план, предаде "Би Би Си".

Централната банка обяви, че запазва количествените облекчения в икономиката без промяна, а също така и размера на основния лихвен процент на ниво от 0,5%.

Паундът веднага реагира на новината и спадна с цент и половина спрямо долара, до 1,5141 долара. Изявлението на банката направи британската валута по-малко привлекателна на валутните пазари.

Решенията бяха направени на първото заседание на Комитета по парична политика към банката. Причината за запазване на мерките непроменени е, че икономиката на страната показва признаци на възстановяване, според данните, в няколко от проведените отраслови изследвания.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че цените на жилищата във Великобритания са били с 3,7% по-високи през второто тримесечие на годината спрямо по-рано, което доказва, че пазарът на недвижими имоти в страната се възстановява.

"Възстановяването остава слабо в исторически план и степента на застой се очаква да се задържи за известно време. С оглед на това, повишение на лихвения процент в момента би било необосновано", се каза в изявление на Комитета по парична политика към банката.

Въпреки това през последните няколко месеца пазарите са в очакване - лихвените проценти във Великобритания, както и в другите големи икономики, да тръгнат отново нагоре.

Необичайното изявление на банката може да е свързано с убежденията на нейния нов управител Марк Карни, който е и бивш управител на централната банка на Канада.

Bank of England не веднъж е предприемала мерки, за "съживяване" на британската икономика. Миналата година банката "инжектира" допълнителни 50 млн. паунда в икономиката на Великобритания, за да я защити от нарастващата заплаха на европейската дългова криза.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...