Лондон обмисля да въведе извънреден данък за най-богатите

29.08.2012 | 13:15
по статията работи: Елица Елефтерова
Според вицепремиера Ник Клейг тежестта от кризата в страната трябва да се понесе пропорционално
Лондон обмисля да въведе извънреден данък за най-богатите
Снимка: Sxc.hu

Вицепремиерът на Великобритания Ник Клег призова в сряда за въвеждане на извънреден данък за най-богатите му сънародници, докато страната води "икономическа война", информира “Ройтерс”.

Клег заяви, че британците със "значително лично богатство" трябва да бъдат призовани да допринесат повече към "усилията на национално ниво", след като Великобритания се бори с рецесията по-дълго от очакваното.

"Ако ще искаме от хората повече жертви за по-дълъг период от време, по-дълъг период на затягане на колана, то тогава трябва да бъдем напълно уверени, че те виждат, че това се прави по най-справедливия възможен начин”, заяви Клег в интервю за вестник "Гардиън".

Клег, който е лидер на либералдемократите, заяви, че се впуска в битка, за да убеди коалиционните си партньори от Консервативната партия за необходимостта да се гарантира, че богатите ще понесат по-голямата тежест от “икономическата болка”.

"Ако искаме да останем сплотени и проспериращи като общество, хората със значително лично богатство трябва да допринесат с повече", обяви Клег.

Той посочи, че евентуалният допълнителен данък ще падне върху богатството, а не върху доходите, тъй като няма планове за промяна на новата максимална ставка на данъка върху доходите.

Най-вероятно новият данък ще бъде въведен временно, за период от около 4 години.

Не само във Великобритания се обмисля или обсъжда данъчно натоварване за по-заможните.

Във Франция тази година президентът социалист Франсоа Оланд прекъсна спокойствието на богатите, като предложи 75-процентен данък за по-заможните, т.е. тези, които печелят над 1 млн. евро годишно.

Според Оланд "допълнителното данъчно облагане, отново ще изправи държавата на крака". Парламентът планира да приеме през септември предложението за новия данък.

Подобно предложение няколко пъти от началото на кризата направи и американският президент Барак Обама. Дори сред богатите американци той получава подкрепа за тази идея - такъв пример са писателят Стивън Кинг и милиардерът Уорън Бъфет. Идеята на Бъфет е данъците на американците с годишен доход над 1 милион долара да бъдат увеличени с 30%.

Дори и у нас имаше такава идея, лансирана през февруари от левицата в лицето на Сергей Станишев и бившия министър на икономиката Петър Димитров. Предложението на БСП беше да се въведат по-високи данъци за богатите и по-ниски за по-бедната част от населението. В същото време точно левицата по време на управлението на Тройната коалиция въведе единния 10-процентен плосък данък.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...