Лондон скача срещу румънско-българската инвазия

31.01.2013 | 12:15
по статията работи: Петя Бързилска
Българки и румънски евродепутати се опасяват, че ограниченията на трудовите пазари може да не отпаднат от 1 януари 2014 г.
<p><strong>5. Лондон, Великобритания. БВП: </strong>731.2 млрд. долара.<strong> Население:</strong> 8 173 194 души. Съвременният Лондон става най-големият град в света между 1831 г. и 1925 г. В момента най-развитите сектори в града са финансовият и банковият.</p>

5. Лондон, Великобритания. БВП: 731.2 млрд. долара. Население: 8 173 194 души. Съвременният Лондон става най-големият град в света между 1831 г. и 1925 г. В момента най-развитите сектори в града са финансовият и банковият.

Снимка: iNews
Още по темата

Градоначалникът на Лондон Борис Джонсън е станал поредният политик, изразил загриженост от възможния българо-румънски имигрантски поток към Острова през следващата година.

По тази причина кметът призова правителството на премиера Дейвид Камерън да обмисли нови мерки, с които да ограничава броя на имигрантите, пише БГНЕС.

Включвайки се в разгорещения дебат, в който популярните таблоиди като Daily Mail и Daily Telegraph взимат редовно участие, Джонсън прогнозира "значителни проблеми" за столицата. Според него е важно "да се разгледа въздействието от присъединяването на Румъния и България". Така той намекна, че министрите в Лондон трябва да опитат да предоговорят действащото споразумение, което ще позволи на гражданите на двете страни да работят във Великобритания от 2014 г.

"Ще подкрепяме имиграцията на талантливи хора. Но съм разтревожен, че ако не бъде контролирана правилно, тази на българи и румънци ще доведе до повишаване на броя на безсънните нощи, които имахме при предходното присъединяване", допълни той.

Същевременно лидерите на българската и румънската делегации в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент - Ивайло Калфин и Каталин Иван, подписаха писмо до президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по повод достъпа до пазара на труда във Великобритания за работници от България и Румъния.

Писмото е подкрепено с подписа на председателя на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода.

"Изправени сме пред опасността, гражданите на най-новите страни членки да не бъдат в състояние свободно да упражняват правата си, гарантирани им от европейските договори. Нещо повече, смятаме, че вълната от враждебни изказвания, от началото на годината, цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа". Това пишат евродепутатите в писмото до президента Барозу.

Според тях изявленията на британски министри за очаквана вълна от имигранти от двете най-нови членки на ЕС след отпадането на ограниченията за работата във Великобритания в края на годината, се основават на неверни аргументи и противоречат на многобройните доказателства, които и Европейската комисия, и досегашния опит на страните, за които ограниченията вече отпаднаха, показват.

В писмото на евродепутатите още се казва: "Разтревожени сме, че сегашните ограничения на трудовите пазари може да не бъдат премахнати от 1 януари 2014 г., тъй като чуваме изявленията, идващи от представители на британското правителство, вдигащи фалшива тревога за опасност от румънско-българска инвазия, която ще дестабилизира британското общество".

Ивайло Калфин, Каталин Иван и Ханес Свобода настояват Европейската комисия да обяви ясно мерките, които ще предприеме, за да избегне опасността, някои страни членки да не спазят срока и да продължат да държат затворени трудовите си пазари за български и румънски работници и след изтичането на преходните периоди на 31 декември 2013 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...