Стандартът за лютеницата вече е в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за окончателно одобрение. Това съобщи пред Агенция "Фокус" председателят на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. Той добави, че предложението за стандарт е на ниво обсъждане и одобрение.
На практика стандартът трябва да въведе минимални изисквания в производството на лютеница. Според предложението продуктът трябва да се прави от доматено и пиперково пюре. В него не трябва да има пюрета от тикви, оцветители, консерванти и др. Има ограничения в количеството на добавените нишестета и захарта. В продуктите с минимални изисквания ще могат да се добавят и други зеленчуци, като патладжан и моркови в определени количества.
От съюза са предложили и методология за следене на показателите, заложени в лютеницата по стандарта.
На етиката на качествената лютеница ще пише, че е произведена по браншовия стандарт. Това според Ламбрев ще гарантира на потребителите какво има и какво няма в лютеницата. Той обясни: Целта е не да се прави един продукт, а в групата продукти лютеници по различни рецепти да се сложи минимален допустим праг на съдържание. Целта е продуктът да бъде максимално натурален и да се доближава до лютеницата, произведена в домашни условия.
От 4-5 години производството на лютеница у нас се запазва на едно също ниво. В същото време производството на доматено пюре е напълно спряло.
Ако преди 20 години са се произвеждали над един милион тона домати за консервната промишленост, в момента сигурно са 50 000 – 60 000 тона. Това количество няма как да произведе необходимото
доматено пюре за българската консервна промишленост.
Тъй като у нас на практика няма доматено пюре, няма как лютеницата по стандарта да включва само родна суровина, каза Ламбрев.