МАЕ: Глобалното търсене на въглища ще бъде по-слабо през следващите пет години

18.12.2017 | 13:45
по статията работи: econ.bg
Очаква се глобалното търсене на въглища да се увеличи със среден темп от 0,5% годишно до 5,534 млрд. тона до 2022 г.
МАЕ: Глобалното търсене на въглища ще бъде по-слабо през следващите пет години
Снимка: БГНЕС

Глобалното търсене на въглища ще бъде по-слабо през следващите пет години, разраствайки се едва с 0,5% годишно, заради заниженото потребление в Китай, прогнозира Международната агенция по енергетиката в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Потреблението на въглища е намаляло миналата година с 1,9% до 5,357 млрд. тона спрямо година по-рано, след като по-ниските цени на газа, ръстът при възобновяемите източници и по-добрата ефективност са потиснали търсенето, обяви МАЕ в глобалния си доклад за пазара на въглища.

Очаква се глобалното търсене на въглища да се увеличи със среден темп от 0,5% годишно до 5,534 млрд. тона до 2022 г., „съвсем малко повече от сегашните нива, което означава, че потреблението на въглища ще изпадне в застой за около десетилетие“, казва агенцията.

Потреблението на въглища ще се свие в Европа, Канада, САЩ и Китай – най-големия консуматор на въглища в света – но ще се увеличи в Югоизточна Азия, Индия, Пакистан и Бангладеш.

До 2022 г. потреблението на Индия ще нарасне най-много с 3,3% годишно до 605 млн. тона.

След като достигна върха си през 2013 г., очаква се потреблението в Китай да се свива с 0,1% годишно до 2,787 млрд. тона през 2022 г., тъй като употребата на въглища в промишления и жилищния сектор намалява заради усилията за подобряване качеството на въздуха.

Употребата на въглища в САЩ леко ще се увеличи през следващата година, но след това ще спадне до 469 млн. тона до 2022 г., а в ЕС потреблението се очаква да се свие до 293 млн. тона до 2022 г.

От гледна точка на предлагането очаква се общото глобално предлагане на въглища да се увеличи с 0,8% на година до 5,534 млрд. тона през 2020 г., основно задвижвано от страни извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Делът на въглищата в глобалния енергиен микс се очаква да се смали до 26% през 2022 г. спрямо 27% през 2016 г., се казва в доклада.

След години на спадове цените на въглищата продължиха да укрепват тази година в резултат на острото ограничение върху производството на суровината в Китай и по-силното търсене в Азиатско-тихоокеанския регион и Европа.

В момента европейските фючърси върху въглищата API2 се търгуват около 90 долара за тон заради по-високото търсене в Китай и проблеми с предлагането.

Въпреки високите цени през 2016-17 г. развитието на въглищни проекти е бавно. Мудното търсене и несигурните перспективи пред Китай и Индия, както и Южна Корея и Япония, са ударили спирачка върху инвестициите, казва МАЕ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...