МВФ: Еврозоната да съживи икономическия си ръст

09.07.2013 | 10:50
по статията работи: Ралица Стоянова
Необходими са политически действия за възстановяване на стабилността на финансовия сектор, се посочва в доклад
МВФ: Еврозоната да съживи икономическия си ръст

Еврозоната трябва да предприеме координирани действия, за да съживи икономическия растеж, посочи Международният валутен фонд (МВФ).

Организацията отбелязва необходимостта еврозоната да оздрави банковите баланси, да постигне напредък при създаването на банковия съюз и да засили търсенето. "Растежът остава слаб, а безработицата е рекордно висока. Крайно необходими са политически действия за възстановяване на стабилността на финансовия сектор и завършване на банковия съюз", посочва МВФ в  редовната си оценка на състоянието на икономиката във валутния  съюз.

"Центробежните сили в еврозоната остават сериозни и навсякъде ограничават растежа", отбелязва докладът. Според експертите на Фонда заплахата пред оцеляването на  единната валута, която беше явна преди 12 месеца, е била  отстранена от Европейската централна банка (ЕЦБ), която обяви, че може пряко да се намеси, за да стабилизира пазара на облигации и да вземе и други мерки, предаде БТА.

Почти в цялата еврозона се забелязва подобряване на икономиката, според индексите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Изключение прави единствено Франция. 

Миналия месец обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) намали прогнозата си за ръст на икономиката на еврозоната. Банката смята, че БВП на еврозоната за тази година ще намалее с 0,6%, докато предишната прогноза беше за спад от 0,5%. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...