МВФ: Развитите икономики имат нужда от миграция

10.04.2018 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Организацията на обединените нации твърди, че до средата на този век популациите ще намалеят в почти половината от развитите икономики
МВФ: Развитите икономики имат нужда от миграция
Снимка: БГНЕС

Застаряващото население в развитите икономики намалява работната сила и би могло да забави икономическия растеж, но позволявайки приток на работници имигранти може да противодейства на този спад, каза Международният валутен фонд (МВФ), предава БГНЕС.

Икономистите на МВФ признаха, че правителствата са изправени пред политическа реакция срещу имиграцията. Но възможностите им са ограничени: Дори и с политики, които да спомогнат за поддържането на постоянно снабдяване с работници, те няма да могат да предотвратят неизбежното, тъй като по-възрастните работници се пенсионират и напускат трудовия пазар. Докладът насърчава имиграцията по икономически причини и идва във време, когато много развити страни са изправени пред скок в антиимигрантското настроение. 

Американският президент Доналд Тръмп обяви намеренията си да изпрати Националната гвардия да патрулира по границата с Мексико и много европейски страни се борят с вълна на недоволство от миграцията от разбита от войната Сирия, а Великобритания излиза от Европейския съюз отчасти поради опасения за откритите граници на гласоподавателите. Организацията на обединените нации твърди, че до средата на този век популациите ще намалеят в почти половината от развитите икономики, което означава, че младите работници "ще подкрепят близо двойно по-голям брой възрастни хора, отколкото сега", предупреди МВФ в една глава от световната икономическа перспектива, анализираща тенденциите на работната сила. 

Миграцията може да облекчи напрежението "Освен ако повече хора не участват на пазара на труда, застаряването на населението може да забави растежа на развитите икономики и в много случаи да подкопае устойчивостта на техните системи за социална сигурност", се казва в доклада. "Въпреки че мигрантите могат да представляват предизвикателства, потенциално подтикващи към политическа реакция, това може да бъде и благодат за приемащите страни", каза МВФ. "Миграцията може да облекчи напрежението от застаряването на населението и да допринесе за други дългосрочни ползи, като по-висок растеж и производителност". Основните икономики също са изправени пред спад в дела на мъжете на възраст 25-54 г. в работната сила, особено тези с по-ниско образование, отчасти поради последиците от световната финансова криза. 

Авторите от МВФ заявиха, че има "значителни възможности за политики" за противодействие на икономическите сили, свързани с остаряването, като се даде възможност на тези, които желаят да работят, да го направят. Това включва инвестиране в образование и обучение, както и намаляване на стимулите за ранно пенсиониране, както и мерки, които да помогнат на работниците да съчетават семейния и професионалния живот ", се казва в доклада, което според доклада би могло да" насърчи хората да се присъединят и да останат на пазара на труда ". Но в крайна сметка "драматичните промени в демографската структура", тъй като работниците остаряват, ще преодолеят средствата за справяне на развитите нации”, се казва в доклада. Това "подчертава необходимостта от преосмисляне на миграционните политики, за да се стимулира предлагането на работна сила в развитите икономики", казват от МВФ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.05   1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане...