МВФ не очаква бързо възстановяване на световната икономика

11.10.2012 | 09:08
по статията работи: Петър Чернев
Според Кристин Лагард по-добре е Гърция да се придържа към реални цели
МВФ не очаква бързо възстановяване на световната икономика

"Не очакваме бързо възстановяване на световната икономика. То продължава, но много по-бавно, отколкото си мислехме. Всички тези неясноти се явяват тежко бреме върху перспективите за растеж”. Това обясни пред журналисти директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на пресконференция в Токио, съобщава ИТАР-ТАСС.

Тя открито изрази недоволството си от действията на ръководството на Европейския съюз по отношение на решаването на дълговата криза в района. Ситуацията изисквала създаването на по-сериозен план за справяне с проблема.

Лагард подкрепи искането на гръцкото правителство да удължи с две години програмата за преструктуриране на финансите на страната, въпреки че страната се намира в епицентъра на европейската дългова криза.

МВФ, Европейският съюз и Европейската централна банка са основните източници на помощ за балканската държава, които са я помолили да забави темпото на предложените съкращения в публичните разходи. По думите на Кристин Лагард това трябва да се направи, защото при наличието на такива пазарни условия  най-разумно е страната да се придържа към реални цели.

МВФ изрази и своята загриженост за сегашния конфликт между Токио и Пекин заради собствеността на островите Сенаку в Източнокитайско море.

Припомняме ви, че миналият петък премиерът на Гърция Андонис Самарас заяви, че Атина няма да може да се справи след ноември тази година, ако не получи следващия транш от международната финансова помощ. Това съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на германския в. „Ханделсблат“.

По думите на Самарас Европейската централна банка (ЕЦБ) може да помогне чрез облекчаване на условията по държаните от нея гръцки облигации.

"Ключът е ликвидността. Точно заради това следващият транш е толкова важен за нас“, каза премиерът на южната ни съседка. На въпрос колко дълго може да се справи Гърция без него, той отговори "До края на ноември. След това парите ще свършат“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...