МВФ предупреди за нова рецесия, ако спасителните планове спрат по-рано

18.01.2010 | 16:32
по статията работи: econ.bg
Прекратяването на държавната помощ ще зависи от специфичните условия във всяка икономика
МВФ предупреди за нова рецесия, ако спасителните планове спрат по-рано

Развитите държави могат да затънат в нова рецесия, ако прекратят прекалено рано стимулиращите планове за икономиките си. Това предупреждение отправи ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, цитиран от Reuters. Той допълни, че точният момент за прекратяването на държавната помощ ще зависи от специфичните условия във всяка една икономика.

„Възстановяването на развитите икономики ще бъде бавно", подчерта Строс-Кан пред репортери в Токио и допълни, че правителствата трябва много внимателно да действат, тъй като процесът на възстановяване е все още много нестабилен. Строс-Кан подчерта, че съдейки по опита на японската икономика, която преживя своята финансова криза през 90-те години, оздравяването настъпва едва след като банките и фирмите изчистят своите счетоводни баланси. Към момента много „лоши" активи и позиции остават отворени, коментира още ръководителят на МВФ.

Марек Белка, отговарящ за действията на МВФ в Европа, също подчертава в своя блог, че възстановяването на европейската икономика все още не е стъпило на здрави основи. „Много е важно фискалната и монетарната политика да бъде насочена към подпомагане на възстановяването", допълва бившият премиер на Полша Белка.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...