МВФ с актуализирана прогноза: Очаква се БВП на България да нарасне с 3,2% през 2016 г.

06.12.2016 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Очаква се благоприятната динамика при частното потребление, отчетена през първото полугодие, да се запази до края на годината, с оглед на увеличената заетост и реалния растеж на заплатите
МВФ с актуализирана прогноза: Очаква се БВП на България да нарасне с 3,2% през 2016 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне през 2016 година с 3,2% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто главно поради по-солидно вътрешно търсене и повишение на приносът за растежа на нетния внос. Това показва актуализираната есенна макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

Икономиката на България се очаква да отбележи реален растеж от 3,2 на сто през настоящата година благодарение на нарастващото вътрешно потребление и инвестиции. В същото време се прогнозира нарастване и на приноса към растежа на нетния износ - от 0,6 процентни пункта досегашна оценка на 1 процентен пункт поради ревизирани данни за вноса, се посочва в новите прогнози на финансовото министерство.

Очаква се благоприятната динамика при частното потребление, отчетена през първото полугодие, да се запази до края на годината, с оглед на увеличената заетост и реалния растеж на заплатите. Спадът при публичните разходи, който беше отчетен през първото полугодие, ще бъде преустановен и правителственото потребление ще има положителен принос към растежа на БВП за цялата настояща година. В резултат крайното потребление ще нарасне с 1,6% за 2016-а година.

Финансовото министерство отбеляза, че инвестициите в икономиката за периода януари - юни са се повишили със 7,7%, но се очаква за цялата настояща година инвестициите да забавят своя ръст до 4,1%, както поради по-слабо нарастване на запасите и на частните инвестиции в сравнение с първото полугодие, така и поради спада на капиталовите разходи на правителството, дължащ се на преминаването към новата финансова рамка 2014-а/2020-а година за финансиране на програмите от фондовете на ЕС.

Според актуализираната есенна прогноза на Министерството на финансите за следващата година се прогнозира известно забавяне на икономическия растеж до 2,9%, но по-слабо от първоначалната есенна прогноза за растеж от 2,5%, дължащо се главно на очакваното по-слабо външно търсене от европейската икономика, което ще се отрази в забавяне на растежа на износа до 3,2% спрямо негово повишение с 4,1% през 2016-а година. В същото време ще има засилване на вътрешното търсене, като растежът на вноса на стоки и услуги през 2017-а се очаква да достигне 2,7% спрямо 2,5% за текущата година. В резултат на това, приносът на нетния износ за растежа на БВП през следващата година ще бъде от 0,4 процентни пункта, което е по-ниско с 0,6 процентни пункта в сравнение с 2016-а година.

По отношение на инвестициите в основен капитал финансовото министерство очаква ускорение на растежа през следващата година до 1,1% поради прекъсване на негативната тенденция при публичните капиталови разходи и запазване на положителната динамика при частните инвестиции.

В средносрочен план се очаква слабо ускоряване на растежа на БВП до 3,0% през 2018-а и през 2019-а година. Същевременно безработицата в страната ще продължи да се понижава, като се очаква тя да достигне 8,1% през тази и 7,2% през следващата година, след което да спадне до 6,7% през 2018-а и до 6,4% през 2019-а година.

Крайното потребление ще се ускори през 2017 година до 3,0% от БВП спрямо 1,6% през настоящата година, след което ще се забави леко през следващите две години съответно до 2,6% и 2,7 на сто.

Очаква се балансът по текущата сметка през настоящата година да нарасне до 2,0% от БВП, преди да се понижи до 1,4% през 2017-а и до 1,2% през 2018-а и през 2019-а година. Преките чужди инвестиции за тази година ще достигнат 3,7% от БВП, след което ще нараснат слабо до 3,8% през всяка от следващите три години.

Актуализираната есенна макроикономическа прогноза на Министерството на финансовите е публикувана ТУК.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори. 1098 г. –...