МОТ: Броят на безработните ще се увеличи с нови 3,4 млн. души до края 2017 г.

19.05.2016 | 14:20
по статията работи: Даниел Василев
Почти 50% от работещите попадат в групата на „уязвимата заетост“
МОТ: Броят на безработните ще се увеличи с нови 3,4 млн. души до края 2017 г.
Снимка: Thinkstock/Guliver

Безработните по света ще се увеличат с 3,4 милиона през тази и следващата година, сочи последният доклад Международната организация на труда (МОТ) „Световна заетост и социални перспективи: Тенденции през 2016 г.“. През 2016 г. новорегистрираните безработни в глобален мащаб ще бъдат 2,4 милиона души, а през 2017 г. броят им ще бъде повече от два пъти по-нисък – 1,1 милиона души. Основните региони с проблеми в сферата на заетостта ще бъдат Латинска Америка и държавите, зависещи до голяма степен от износа на суровини.

Според анализаторите причината за ръста на безработицата е продължаващото забавяне на глобалната икономика. В доклада се посочва, че през 2015 г. очакванията за растежа ѝ са от 3,1% на годишна основа, което е с 0,5 процентни пункта по-малко от прогнозата на МОТ, публикувана година по-рано. Очаква забавянето да продължи и през тази година, като икономиката изгуби още 0,1 процентен пункт, достигайки значително по-ниски стойности от периода преди избухването на глобалната рецесия.

„Продължаващото забавяне на икономическия растеж е движено основно от слабостите на възникващите и развиващите се пазари. Китай е изправен пред ясно изразено забавяне на растеж. Това, в комбинация с други фактори, допринесе за рязък спад на цените на суровините, особено на енергийните суровини. От своя страна тази ситуация оказа тежко негативно въздействие върху големите износители на суровини, като Бразилия и Руската федерация, чиито икономики изпаднаха в рецесия“, посочват от МОТ.

Същевременно анализаторите отчитат, че ниското качество на работните места е проблем, който се наблюдава по цял свят, а делът на уязвимата заетост се понижава по-бавно, отколкото годините преди избухването на Голямата рецесия. В състояние на уязвима заетост се намират 1,5 милиарда души по света, които формират над 46% от всички заети. Най-тежко е положението в Южна Азия и Субсахарна Африка, където на 70% от работещите се намират в такава ситуация.

Това, от своя страна, може да доведе до забавяне на нарастването на дела на средната класа в икономиките от групата на развиващите се държави. В тях средната класа, дефинирана като индивиди, чиято дневна паритетна покупателна способност е между 5 и 13 долара, нарасна от 36% от общото население през 2011 г. до малко под 40% от него през миналата година, но през идните години настоящата тенденция на увеличаване ще се забави, а на места експанзията на средната класа може да спре изобщо.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...