МРР отново сезира прокуратурата по случая с плажа „Корал“

22.08.2014 | 14:39
по статията работи: Десислава Маданска
Липсата на кадастър довела до застрояването и унищожаването на природата
МРР отново сезира прокуратурата по случая с плажа „Корал“
Снимка: Булфото

Министерството на регионалното развитие ще сезира прокуратурата отново по случая „Корал“, за да не се  допусне незаконно строителство. Това заяви вицепремиерът по икономическата политика и регионален министър в служебното правителство Екатерина Захариева. Тя се срещна с представители на  сдружение „Да запазим Корал”, като в срещата участваха и Милка Гечева – Началник на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и представители на Министерството на околната среда и водите.

Министърът обясни, че ще се поиска от държавното обвинение да протестира издадените разрешения за строеж поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност.

По думите й разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Решенията за преценка на необходимостта от ОВОС са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно ЗООС срокът им е петгодишен. Освен това липсват и оценки за съвместимост по закона за биологичното разнообразие. Липсата на тези документи е основание за спиране на строежите от ДНСК, респ. – кмета на общината, обясни вицепремиерът.

Тя бе категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни.

Захариева напомни, че проблемът с плажа „Корал“ датира от периода 2004-2006г., когато принципал на плажа като изключителна държавна собственост, преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), е бил областният управител на Бургас. В това си качество той е следвало да обжалва одобрените застроителни планове, с които е допуснато застрояването в съседните на плажа имоти.

Вицепремиерът обясни, че опазването на дюните и плажовете от застрояване може да стане единствено с приемането на кадастрални и специализирани карти, които в момента се изготвят.

„Липсата на кадастър и точно местоположение на дюните доведе до застрояването и унищожаването на природата през годините назад“, напомни  Захариева. 

Към днешна дата няма актуализирани специализирани карти и регистри за 39 плажа с дюни по Черноморието. Очаква се това да стане до месец.

Сред плажовете с дюни, които не са включени в регистрите, е и „Корал“.

Според  Захариева приемането на кадастралните карти ще реши проблемите като цяло, защото ще е ясно записано кое е дюни, което е защитена зона, кое е резерват.

Министърът поиска и разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите, кой плаж какви условия предлага. Според нея добра мярка би било и обособяването на „зелени плажове“, какъвто може да е „Корал“. При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти,  шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ. 

Захариева се ангажира и с проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете в размер петдесет на сто. По закон тези суми могат да се изразходват само за подобряване състоянието на морските плажове, например благоустрояване на прилежащите територии, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища.

Началникът на ДНСК Милка Гечева съобщи резултатите от извършена нова проверка в община Царево относно издадените строителни книжа за плаж „Корал“. Тя беше категорична, че от стана на ДНСК ще се предприемат всички необходими действия, които са в правомощията на дирекцията, за недопускане изпълнението на строежи с нарушения по ЗУТ и на екологичното законодателство. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 09.01   475 г. – Император Зенон е изгонен от Константинопол. 1317 г. – Филип V е коронован за крал на Франция. 1349 г. – Под претекст, че са носители на чума,...