МС одобри новата оперативна програма за наука и образование 1

09.01.2013 | 13:59
по статията работи: Петър Чернев
Подкрепата си за развитие на новата програма вече изрази и президентът Росен Плевнелиев
МС одобри новата оперативна програма за наука и образование
Снимка: Sxc.hu

Правителството одобри включването на нова оперативна програма за наука и образование към договора на страната ни с Европейския съюз за следващия програмен период 2014-2020 година. В присъствието на новия председател на Българската академия на науките (БАН) академик Стефан Воденичаров и ректорите на девет университета министрите гласуваха допълването на списъка с бъдещите оперативни програми.

С взетото решение България включва за следващия програмен период ОП "Образование и интегриран растеж" в списъка с оперативни програми, които ще бъдат разработвани след 2014 г. Премиерът Борисов изтъкна, че от много време се говори за наука, но нищо не се прави, информира iNews.bg.

Основната цел на новата оперативна програма е постигането на интелигентен растеж чрез повишаване качеството на научните изследвания и образованието. С реализирането й конкретни резултати се очакват в рамките на пет приоритета – на научните изследвания и технологичното развитие, на връзката между образованието, бизнеса и трудовата заетост, образованието като фактор за социално приобщаване, образованието и ученето през целия живот, подобряване на образователната инфраструктура, информира пресцентърът на МС.

„Това, че европейската програма 2020 без наука и иновации няма да стане, вие сте го оценили, за което ви благодарим. Повярвайте, че българските учени скоро ще ви зарадват с добри резултати", каза акад. Воденичаров.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев каза, че е през последните дни журналистите са го „нападали" с въпроса защо България няма ВУЗ след първите 500 в света. Той изрази надежда, че след вземането на решението за оперативната програма през 2020 година страната ни вече ще има университет в световния топ 500 и това ще бъде гаранция за нарастване на качеството, информира Дарик радио.

Прието е предложение за допълнение на решение 328 на Министерския съвет от 25 април 2012 г. за одобряване на списък с тематичните цели, които да бъдат включени в договора на партньорство на Република България за периода 2014 - 2020 г., и списък с програми и водещо ведомство за разработване на всяка една програма. Това каза в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, информира агенция "Фокус".

„Всички обявяваме образованието, науката, иновациите за приоритет, но всъщност парите по европейските програми не са в тази сфера”, каза Борисов.

Подкрепата си за развитие на новата програма вече изрази и президентът Росен Плевнелиев. "В следващия програмен период е важно да има Оперативна програма "Наука и образование". Това каза държавният глава в края на ноември 2012 г., когато откри първата ІТ седмица в Техническия университет в София. По думите на президента важно е да се направи нов дебат по тази програма.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Registr еCenzura 09.01.2013 | 15:18
ОбразУвание т.е. тумор, паразит върху труда на хората. Най-финансираната програма за България ще бъде Борба с корупцията и ще бъде финанасирана с БЕЛЯЗАНИ банкноти!
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...