МС променя три закона, за да намали административната тежест

29.01.2014 | 14:35
по статията работи: Момчил Лалев
Мерките са нужни за въвеждане на електронно правителство, обявиха от правителството
МС променя три закона, за да намали административната тежест

Министерския съвет (МС) е предложил промени в три закона в областта на културата, които да доведат до намаляване на административни тежести за бизнеса, съобщават от правителствената пресслужба.

Това са законите за авторското право и сродните му права, за обществените библиотеки и за административното регулиране на производството и търговията с оптични дискове, матрици и други носители, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права.

С предлаганите промени в първия закон се намалява срокът за разглеждане на заявление за регистрация на организация, която ще осъществява дейност по колективно управление на авторските права. Това ще позволи ускоряване на цялата процедура и тези организации ще могат в значително по-кратки срокове да получат произнасяне от компетентния административен орган.

До един месец се свежда срокът, в който ще се разглеждат заявленията за вписване в регистъра на обществените библиотеки. В този срок министърът на културата или оправомощеното от него длъжностно лице следва да издава удостоверение за вписването в регистъра, предвиждат промените във втория закон.

С новите текстове се създава възможност заявленията за вписване, както и всички други документи, предвидени в Закона за обществените документи, да бъдат подавани по електронен път.

Подаване на документи по електронен път, съгласно изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис, предвижда и третият законопроект. В рамките на производството по регистрация на дейността по възпроизвеждане на обекти на авторското право и сродните му права върху различни видове носители без запис, се въвежда и принципът на мълчаливото съгласие.

Мерките са особено важни с оглед изпълнението на целите при въвеждането на електронно правителство, както и модернизирането на предоставянето на административни услуги и улесняването на работата на бизнеса.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.06   930 г. – В Исландия е учреден най-старият парламент в света. 1860 г. – В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките...