Меглена Плугчиева откри Международното изложение "Природа, лов, риболов"

31.03.2004 | 15:41
по статията работи: econ.bg
Приходите за 2003 г. от организирания ловен туризъм са 1 175 975 евро

 

37-те държавни дивечовъдни станции са сред най-актрактивните изложители на 10-то Международно изложение "Природа, лов, риболов" в Пловдив.

Изложението бе открито от Миглена Плугчиева, заместник-министър на Министерсвото на земеделието и горите /МЗГ/ в присъствието на заместник-министъра на МВР Бойко Коцев, областния управител на Пловдив Гьока Хаджипетров, педставители на МЗГ, национално управление на горите.

Целта на представянето на дивечовъдните станции е да покажем ценостите на природата, както и това, че имаме достатъчно запаси от дивеч, което ни позволява да допуснем организирания ловен туризъм, каза пред журналисти Плугчиева. Тя бе категорична, че ловът не уврежда и не ощетява българската природа, защото е контролиран процес, който се постига с много умение и професионализъм.

Основният проблем пред станциите е и борбата с хищниците, на първо място сред които са вълците и чакалит, каза още заместник-министърът и допълни, че през 2003 г са отстреляни 740 вълка, което рекорд за последните 50 години. За всеки отстрелян вълк се плаща и премия, което допълнително стимулира ловците, а това пък стабилизира основните ни дивичеви запаси - сърната и благородния елен, обясни Плугчиева.

В международната изложба "Природа, лов, риболов" участват 109 фирми от 11 държави, 85 от които са български. Най силно застъпените браншове от чуждите участници са ловното и риболовно оборудване и екипировка. Не на последно място са и услугите свързани с ловния туризъм, акцент сред които е немската фирма "Ingo Gladis", която предлага на любителите на приключения и екзотика ловен туризъм в Южна Африка.

Дивечовъдните станции отчитат печалба от 2 500 000 ева за 2003 г, а годината със средна заплата между 318 и 405 лева. Това съобщи при откриването на международното изложение в Пловдив "Природа, лов, риболов" заместник-министърът на земеделието и горите Миглена Плугчиева.

През миналата година в България са ловували 2 405 чуждестранни ловци, като основно те са от Германия, Испания и Франция. Отстреляни са 53 благородни елена, 14 от които са оценени със златни медали, 22 със сребърни и 10 с бронзови. От статистиката става ясно, че най-дорите трофеи са добити в ДДС "Черни Лом" - Попово и "Воден - Ири - Хисар". Най-много ловци са ловували на дива свиня, която е с отлични трофейни качества и държи световния рекорс с 158,20 т. по СІС. По-малък е отстрелът на сърната, рекордът при която обаче се държи от ДДС "Росица" с Лъгът трофей от 670 кг. През миналата година са убити 3 мечки стравници, 2 от които над 400 кг, 31 муфлона, 27 диви кози.

Плугчиева съобщи, че приходите за 2003 г. от организирания ловен туризъм са 1 175 975 евро, което е с около 14 000 евро повече в сравнение с преходната година. За да има дивеч, трябва да има три основни неща - добри местообитания, покой, храна и съевтетно охрана, каза още Плугчиева. Тя допълни, че е спряна негативната тенденция и сериозното бракониерство, които стабилизират допълнително дивечовъдните станции.

ECON.BG

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...