Медведев: Междуправителствените споразумения са по-важни от еврозаконите

10.12.2013 | 15:45
по статията работи: Десислава Маданска
Въпреки това Русия е готова за диалог, заяви руския премиер
Медведев: Междуправителствените споразумения са по-важни от еврозаконите

Междуправителствените споразумения, сключени от Русия за изграждането на газопровода „Южен поток“, имат превес над законодателството на Европейския съюз. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев след среща със словенския премиер Аленка Братушек. Въпреки това Русия била готова на диалог за търсене на взаимно приемливо решение.

Според него Европа ще получи газ по тръбопровода в съществуващите срокове, информира БНР.

„За да не влизаме в схватка ние ще проведем консултации, за да отчетем интереса на ЕС и ще изпълним нашите решения за „Южен поток“, посочи Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица Брюксел съобщи, че двустранните договори за изграждането на тръбата между Русия и останалите участници в проекта – България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия са в нарушения на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени наново с Москва.

По думите на говорителя на а еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер, ЕК няма намерение да забрани строежа на газопровода, но има забележки по експлоатацията на тръбата, защото споразуменията за нея не спазват европейското законодателство.

От своя страна руският газов гигант отвърна, че е в рамките на нормалното и е честа практика трансгранични инвестиционни проекти да бъдат подкрепяни от междуправителствени споразумения. Целта е постигане на сигурност и стабилност за инвеститорите.

Припомняме, че миналата седмица Русия, „Газпром“ и Европейската комисия се договориха „да се опитат да намерят взаимоизгодно решение“ относно антимонополното разследване на руския газов гигант от ЕС.

За да защити компанията, руският президент Владимир Путин подписа дикрет, чиято цел е да защити „стратегически“ компании, опериращи в чужбина. С документа се постановява, че всяка чужда организация, изискваща информация, активи или промяна на договори от стратегически важни компании, първо трябва да поиска разрешение за това от руското правителство.

 

 

 

Източник: 3e-news.net

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...