Междучилищен център в Пловдив пред закриване

10.02.2010 | 14:23
по статията работи:
Близо 11 хиляди ученици може да бъдат лишени от центърa
Междучилищен център в Пловдив пред закриване

Близо 11 хиляди ученици в Пловдив може да бъдат лишени от център, в който добиват практически професионални умения. Междуучилищният център в града е оборудван по подобие на такива центрове в големи европейски държави и се посещава от деца от всички училища от пети до 12-ти клас. В момента центърът работи на загуба, защото парите от делегирания му бюджет не достигат.
 
Издръжката на един ученик в центъра е три пъти по-скъпа от тази в обикновено училище. До миналата година община Пловдив е дофинансирала работата с децата. Ако тази година обаче откаже да го направи, центърът ще бъде закрит, а децата ще останат без професионална подготовка.

Една част от тях ще водят някакво обучение в училищата, но в лоша база, импровизирана обстановка и недобре подготвени учители, а в момента условията в центъра технологично не се различават по нищо от тези в Англия, Германия, Франция”, каза директорът Георги Кендов.
 
Центърът е лицензиран от националната агенция по образованието и дава професионално обучение по 25 професии. Тук се намира и единствената паралелка по ювелирство в страната. Без центъра на улицата ще останат и преподавателите.

"Логично е след като парите не достигат, директорът да реорганизира работата на персонала и да оптимизира бройката на кадрите, особено на помощния персонал", коментира Дора Шопова, главен инспектор в дирекция "Образование" в община Пловдив.

Като вариант за издръжка експертите препоръчват центърът да увеличи приходите си от обучение на възрастни хора по различни професии, съобщи bTV.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...