Милер: "Южен поток" ще гарантира доставките на газ за Европа

17.06.2014 | 12:10
по статията работи: Мина Стойчева
Русия ще заведе втори иск срещу Украйна в съда в Стокхолм
Милер: "Южен поток" ще гарантира доставките на газ за Европа

Шефът на руския енергиен гигант „Газпром“ Алексей Милер заяви, че единственият начин да се гарантират доставките на природен газ за Европа е изграждането на „Южен поток“. В случай, че идната зима е по-тежка и Украйна не се справи с транзита на синьото гориво, доставките по газопроводите „Северен поток“ и „Ямал-Европа“ няма да са достатъчни, за да задоволят нуждите на страните от Стария континент. Милер коментира още, че евентуално увеличение на цената на ресурса за Украйна ще рефлектира върху джоба на европейците.

В интервю за телевизията „Русия 24“, цитирано от ИТАР-ТАСС, ръководителят на „Газпром“ потвърди, че компанията ще направи всичко възможно, за да гарантира доставките за клиентите си от Европа. Той обясни, че през студените месеци техният обем ще бъде увеличен за сметка на компанията.

Алексей Милер допълни още, че е възможно срещу Киев да бъде заведен втори иск за 18 млрд. долара в съда в Стокхолм. Причината за това е нарушение на договора за доставките на природен газ от страна на украинците. В него има условие тази част от поръчаното количество от синьото гориво, която не е била използвана, да се заплаща. От руския енергиен гигант потвърждават, че има отчетени дългове по тази клауза от 2012 г. и 2013 г. 

Припомяме, че вчера (16 юни) руската компания подаде иск в Стокхолмския арбитражен съд за 4,5 млрд. долара срещу украинската компания „Нефтогаз“. В него компанията настоява за изплащане на дълговете, натрупани за периода на договора между двете фирми от 19 януари 2009 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...