Милиардер се кани да засели 80 хил. души на Марс

28.11.2012 | 13:05
по статията работи: Петя Бързилска
Билетът до Червената планета може да струва 500 хил. долара
Милиардер се кани да засели 80 хил. души на Марс

Милиардерът, основател и главен изпълнителен директор на компанията за частни космически полети SpaceX Елон Мъск заяви, че иска да помогне за основаването на колония на Марс, в която да пребивават до 80 хиляди души. Разходите за пътуването до Червената планета вероятно биха могли да бъдат в размер на 500 хиляди долара на човек, пише „Си Би Ес Нюз“.

Според Мъск амбициозната програма по заселването на Марс ще започне с пионерска група от по-малко от 10 души. Те ще достигнат четвъртата планета от Слънцето на борда на огромна ракета, задвижена от течен кислород и метан, която ще може да се използва многократно.

По думите на Мъск на Марс може да възникне самоподдържаща се цивилизация, която да се разрасне до „нещо наистина голямо“.

SpaceX вече тества следващото поколение ракета, която може да бъде използвана многократно – Falcon 9. Ракетата може да излита и каца вертикално.

Пионерите ще занесат на Марс и материали за изграждането на прозрачни куполи, под които в почвата ще бъдат отглеждани земни култури.

Според милиардера „билетът“ от 500 хиляди долара е сума, която може да се нарече достъпна.

„Цената на билета трябва да бъде достатъчно ниска, за да могат повечето хора от развитите страни в средата на 40-те си години да заделят достатъчно пари, за да направят пътуването“, казва Елън Мъск.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...