Милиони деца по света работят в робски условия 1

12.06.2013 | 09:35
по статията работи: Георги Георгиев
10,5 млн. деца по света слугуват в домовете на чужди хора, сочат данни, публикувани по случай Световния ден за борба срещу детския труд
Милиони деца по света работят в робски условия

Близо 10,5 млн. деца по света, повечето от които малолетни, вършат домакинска работа в домовете на чужди хора. Много от тях са поставени в опасни условия, както и в условия на робски труд. Това сочи статистиката на Международната организация на труда (МОТ), изнесени по повод Световния ден за борба срещу детския труд – 12 юни.

От работещите деца шест и половина милиона са на възраст между 5 и 14 години, като 71% от тях са момичета. По данни на МОТ децата, заети в домашна работа, изпълняват задачи като чистене, гладене, готвене, поддържане на градината, събиране на вода, както и гледане на малки деца и възрастни хора.

Често подложени на физическо, психологическо и сексуално насилие и опасни услови на труд, тези деца често са изолирани от семействата си, скрити са от очите на обществото и са много зависими от своите работодатели. Много от тях в последствие са експлоатирани сексуално с комерсиална цел.

В доклада си от МОТ призовават за съвместни действия на локално и международно ниво, които да елиминират домашния детски труд. Оттам смятат, че е нужно да се създаде здрава правна рамка, която ясно да описва, защитава и елиминира детския труд и да предостави добри условия на труд на подрастващите, които могат законно да работят.

За целта МОТ се опитва да оказва натиск върху правителствата на отделните държави да ратифицират и приложат Конвенция 138, която изисква достигането минимална възраст на детето, за да може то да работи, както и на Конвенция 182 забраняваща най-тежките форми на детски труд. Въпросните конвенции са ратифицирани в България.

В доклада си експертите не пропускат да отбележат, че домакинският труд носи препитание на милиони жени по света и е важна част от икономиките на редица държави.

Според статистките на МОТ 351 млн. деца по света под 17-години (23% от общия брой деца) са заети в някакъв вид икономическа дейност. От тях 245 млн. деца (16%) работят, а 170 млн. (11%) са поставени в потенциално опасни условия на труд.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Име Фамилия 12.06.2013 | 10:27
10.5 деца :)
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 13.10   1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради...