Министерството на правосъдието е изготвило 57 мерки по препоръките на ЕК

07.09.2009 | 14:18
по статията работи:
Предложенията, които ще влязат в МС в сряда, са свързани основно със законодателни промени и мерки за по-добро администриране в съдебната система
Министерството на правосъдието е изготвило 57 мерки по препоръките на ЕК

Министерството на правосъдието е изготвило 57 мерки, които трябва да бъдат предприети във връзка с препоръките в последния доклад на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред. На среща днес с посланиците на държавите от Европейския съюз министър Попова запозна дипломатите с извършеното в областта на правосъдието от началото на мандата на новото правителство. Тя подчерта, че 57-те конкретни стъпки, които са отговор на 21 препоръки на ЕК, са резултат на задълбочени обсъждания и дискусии с представители на министерства, ръководителите на звената в съдебната система и членовете на Висшия съдебен съвет.

Министър Попова съобщи още, че комплектът от мерки ще бъде внесен в Министерския съвет в сряда, а реализацията му ще бъде до края на годината.

Предложенията са свързани основно със законодателни промени и мерки за по-добро администриране в съдебната система. Предстои преглед на антикорупционното законодателство, предвиждат се промени в Закона за конфликт на интереси, в Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин и в Закона за използването на СРС.

Министър Маргарита Попова съобщи по-късно пред журналисти, че ще предложи изменение в наказателното законодателство – промени в НПК, изработването на нов НК в по-дългосрочен план, както и изменение на законодателството, свързано с данъчната и осигурителната система за постигане на силен антикорупционен ефект. Министерство на правосъдието ще продължи мониторинга върху ефекта от приложението на новите закони, свързани с работата на съдебната система.

Правосъдният министър обясни, че се предвиждат мерки, свързани с подобряване на критериите за избор на административни ръководители и гарантирането на екипния принцип на работа в съдебната система, за каквато промяна настояват и самите магистрати у нас. Новите правила ще осигурят в бъдеще по-качествен и ефикасен избор.

Нито един от посланиците, участвали в днешната среща не намекна, че страната му ще иска по-строги санкции за България, уточни Попова. Въпреки това тя подчерта, че и след като бъдат предприети тези мерки, процесът няма да приключи. Инвеститорите и бизнесът се интересуват от наказателното правосъдие, но преди това не биха искали да се стига до него, а да дойдат на сигурно място, отбеляза Попова. Не винаги е необходимо да се правят промени в законодателството, нужно е ръководителите да поемат отговорност, заяви правосъдният министър.

Министър Маргарита Попова даде много висока оценка на Стокхолмската програма от идеи и препоръки за развитието на ЕС в периода от 2010-2014 г. Програмата, наречена „Европа - пространство на свобода, сигурност и правосъдие”, е изготвена в рамките на Шведското председателство на ЕС и днес беше вторият акцент в разговора с ръководителите на дипломатически мисии.

Пред представителите на медиите посланикът на Швеция Пол Бейер изрази задоволството на своите колеги от днешната им среща с министър Маргарита Попова. Той сподели, че изложението и анализът, направени от правосъдния министър за първите стъпки на министерството и на правителството след новия му мандат са били убедително аналитични и конкретни. „С колегите ми сме изключително впечатлени от усилията на г-жа Попова и екипа й и от извършеното в такъв кратък срок”, заяви посланик Бейер. Той допълни, че визията на новия екип на МП за продължаване на промените в съдебната система са напълно съзвучни с изискванията и очакванията на ЕК.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...