Министерството на финансите обяви, че създава „Фонд на фондовете“

21.10.2015 | 16:58
по статията работи: econ.bg
Фондът ще управлява ресурса от европейските оперативни програми в периода 2014-2020 г.
Министерството на финансите обяви, че създава „Фонд на фондовете“

В понеделник министърът на финансите Владислав Горанов обяви създаването на Фонд на фондовете за общо управление на финансовите инструменти (познат още като „Фонда на фондовете“) в новия програмен период, започнал през 2014 и приключващ през 2020 г. По време на дискусията между правителството и работодателите „Деветте пътя към еврофондовете“ Горанов обяви, че до решението за създаване на фонда се е стигнало „след задълбочена вътрешна дискусия“, в която участие са взели и Управляващите органи на оперативните програми.

Според министър Горанов чрез създаването на фонда ще се постигне „икономия от мащаба, поради това, че финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, ще могат да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет" се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на финансите в понеделник. Фондът ще се занимава с „ хоризонталните процедури, свързани с прилагането на финансовите инструменти, като например разработването на инвестиционна стратегия, юридическите процедури, одита, докладването и всичко, свързано с механизма за финансово управление и контрол на европейските средства“.

Надзорният и управителния съвет на фонда ще бъдат представени съвместно от министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът по европейките фондове и икономическата политика Томислав Дончев в четвъртък, предаде БГНЕС. Очаква се фондът да бъде регистриран като еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала.

 

 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...