Министрите отпуснаха две концесии за добив на природни богатства

13.03.2012 | 17:34
по статията работи: Теодора Пенева
Освен това е дадено разрешение на 7 фирми за проучване добивните възможности
Министрите отпуснаха две концесии за добив на природни богатства
Снимка: Sxc.hu

По време на днешното си заседание Кабинетът даде две 35-годишни концесии за добив на подземни богатства, информира правителствената пресслужба.

Първата е за площ 152 599 кв. м от находище "Кариерата", намираща се в землището на с. Полски извор, общ. Камено. С тази концесия фирма "Минерал Процесинг" ООД ще добива пясъци. Общината ще получава половината от концесионното възнаграждение. Очаква се за 35-годишния период то да надхвърли 968 975 лева при средногодишна производителност на кариерата 50 хиляди тона строителни материали, годни за производството на обикновени бетони и строителни разтвори. Предвижданите инвестиции са за над 260 хиляди лева.

Компанията ЕТ "Ник-Ник-Любка Николова-Никола Николов" получи концесия за добив на скалнооблицовъчни материали от находище "Дъбака". Отпуснатата площ е в размера на 87 250 квадратни метра и се намира в землището на с. Кобилино, общ. Ивайловград. Очакват се инвестиции на стойност, надхвърляща 290 хиляди лева, като средногодишната производителност на кариерата е 3 740 кубични метра гнайсошисти. Общината ще получава пълния размер на концесионното плащане или над 630 хиляди лева в рамките на отпуснатия срок.

Междувременно стана ясно, че е одобрено и издаването на седем разрешения за изследване възможностите за добив на подземни богатства.

Шест от тях се отнасят за проучването на строителни материали. Фирмите, на които то е разрешено, са "Илинденски мрамор" ООД, "Интегрирани пътни системи"АД, "Пътинжинеринг-М" АД, "Пътища и мостове" ЕООД, "Пътно поддържане-Харманли" ЕООД - "Омикрон" АД.

Предвидените за тази дейност площи са съответно "Анна" (общ. Кочериново), "Каваклията" (общ. Първомай), "Бакалци" (общ. Благоевград), "Близнаци" (общ. Аврен), "Дъбето" (общ. Харманли) и "Бойчиновци" (общини Бойчиновци и Монтана).

Различните разрешения са със срок на действие от 6 и от 12 месеца. Предвиждат се инвестиции за повече от 210 хиляди лева в проучвателни дейности и за над 21 хиляди лева за мероприятия по опазване на околната среда.

ЕТ "Колген – Хаджер Хасан" ще проучва възможностите за добив на скалнооблицовъчни материали в площ "Сапетлиева нива 2" (0,06 кв. км), която се намира в землището на с. Кобилино. Срокът на разрешението е две години и за този период фирмата ще инвестира минимум 25 885 лева за проучване и още 2589 лева в екодейности.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор са изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...