Министър Караниколов откри Българо-виетнамски бизнес форум

18.09.2018 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Министър Караниколов подчерта, че посещението му в азиатската страна цели да засили диалога и да активизира търговско-икономическите отношения между двете страни
Министър Караниколов откри Българо-виетнамски бизнес форум
Снимка: Пресцентър на Министерство на икономиката

„Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.“ Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на откриването на Българо-виетнамски бизнес форум в гр. Ханой, Виетнам. 

Министър Караниколов подчерта, че посещението му в азиатската страна цели да засили диалога и да активизира търговско-икономическите отношения между двете страни. Той изрази категоричност по отношение на подкрепата на България към динамичния ход на преговорите по сключването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) между ЕС и Виетнам. „Такава подкрепа демонстрираме и днес за възможно най-скорошно подписване на това Споразумение, което ще изпрати силен сигнал за единодействието между Европа и Азия като цяло“, поясни още той. 

По думите му от структурния анализ за последните години, става явно, че най-голям дял в износа на България за Виетнам заемат медикаментите, инсектициди и хербициди, пшеницата, антибиотици и др., което е индикатор, че страната ни има потенциал и интерес  за реализацията на продукти в различни области като фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроителна и електротехническа продукция.  В тази връзка той изрази готовност да подкрепи всяка конкретна бизнес инициатива, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, провеждане на бизнес форуми, с цел да се помогне на фирмите от двете страни по-добре да опознаят съществуващите възможности за ръст във взаимната ни търговия. 

По време на форума министър Караниколов запозна представителите на бизнеса с ключови фактори и модели за развитието на успешни партньорства и инвестиционни проекти в България, сред които Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) и София тех парк. 

В рамките на посещението си министър Караниколов се срещна и с виетнамския си колега министър Чан Туан Ан в Министерство на индустрията и търговията. По време на визитата си той приветства постигнатите впечатляващи резултати в социално-икономическото развитие и международната интеграция на Виетнам в последните години. Министър Караниколов изтъкна, че за Министерството на икономиката е от особено значение разнообразяването и разширяването на взаимната търговия, от една страна, и насърчаването на инвестиционното сътрудничество, от друга. Той сподели още, че усилията на българската страна в тази връзка са насочени приоритетно към стимулиране на високотехнологичните производства в страната и увеличаване на техния дял в общия български износ, разширяване експортната листа на България с продукция на машиностроенето и електротехническата промишленост, както и други стоки с висока добавена стойност. Двамата изразиха готовност за дългосрочно партньорство и комуникация в области от взаимен интерес. 

В края на седмицата  в гр. Хошимин, който е най- големият икономически и бизнес център на Виетнам, ще се състои още един бизнес форум, където представители на българския бизнес ще имат възможността да се срещнат и обменят опит със свои виетнамки колеги. 

За първите пет месеца на 2018 г. е постигнат общ стокообмен на стойност 34.8 млн. щ.д., от които български износ за 11.1 млн. щ.д., състоящ се от: инсектициди (2.4 млн. щ.д.); медикаменти (1.9 млн. щ.д.); каолин и каолинови глини (861 хил. щ.д.); антибиотици (785 хил. щ.д.); сурови или необработени тютюни (625 хил. щ.д.); медицински инструменти (466 хил. щ.д.); резервоари, цистерни (464 хил. щ.д.) и др. Вносът от Виетнам за същия период е на стойност 23.7 млн. щ.д. и се състои от: кафе (7.8 млн. щ.д.); обувки с ходила от каучук (2.4 млн. щ.д.); ядки, кашу (1.6 млн. щ.д.); пневматични гуми от каучук (1.5 млн. щ.д.); пластмасови артикули (794 хил. щ.д.); свързващи препарати за леярската индустрия (714 хил. щ.д.) и др.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 09.08   48 пр.н.е. – Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала 681 г. – На 16-ото заседание на Шестия вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за...