Миньорите от "Горубсо – Мадан" получават 2/3 от заплатите си до понеделник

09.03.2012 | 16:47
по статията работи: Ралица Стоянова
Дружеството е превело на държавата дължимата концесия
Миньорите от "Горубсо – Мадан" получават 2/3 от заплатите си до понеделник
Снимка: МИЕТ

Миньорите от „Горубсо – Мадан“ трябва да получат 700 хил. лева от общо 1.1 млн. лева, които предприятието дължи на служителите си до понеделник. Останалата част от сумата следва да бъде изплатена до две седмици. Това стана ясно след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с мениджмънта на мини „Горубсо – Мадан“ и представители на протестиращите миньори.

До понеделник ръководството на дружеството се е ангажирало да бъдат изпълнени и предписанията на Инспекцията по труда за трудова безопасност, така че хората да могат да влязат в мините. Трябва да бъдат платени и задълженията за електроенергия, за да се възстанови нормалното електрозахранване в мините.

Вчера дружеството е превело на държавата дължимите концесионни възнаграждения в размер на близо 90 000 лева, информират от МИЕТ.

“За мен като икономически министър е необяснимо защо „Горубсо-Мадан“ е на загуба при положение, че имаме двете най-богати находища в Родопския регион, цените на цветните метали са високи и се плаща едно от най-ниските концесионни възнаграждения на държавата. Освен това е налице и обогатителна фабрика, която е част от процеса. Как тя работи с друг рудник, който плаща такси на обогатителната фабрика и този рудник е на печалба, а „Горубсо-Мадан“ е на загуба”, попита министърът.

"Най-важното в момента е миньорите да си получат възнагражденията, след това ще се мисли за концесията на дружеството", категоричен беше Трайков. Той допълни, че с предоставянето на нови концесии в региона, правителството работи за възраждане на рудодобива. Само от концесиите, които са дадени през миналата година в региона, се очакват над 1000 нови работни места, подчерта министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...