Миньори от "Каолин" протестираха и внесоха подписка в МИЕТ

10.08.2010 | 16:38
по статията работи:
"Екогласност": Дружеството добива варовик в кариера "Великан" край Меричлери без ОВОС
Миньори от "Каолин" протестираха и внесоха подписка в МИЕТ

Миньори от "Каолин" протестираха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и връчиха подписка с около 700 имена на директора на дирекция "Индустриални отношения и управление на държавното участие" във ведомството - Валентин Груев.

Причина за протеста са опити на политически клуб "Екогласност" да създаде негативно отношение към "Каолин" и да спре дейността на концесионираната от дружеството кариера "Великан" - Меричлери, съобщи на пресконференция преди протеста
инж. Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

От "Екогласност" обвиняват дружеството, че добива варовик в кариера "Великан" край Меричлери без оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/. Според тях с дейността си край Меричлери "Каолин" унищожава околната среда.

За да се направи ОВОС според нормативната уредба е необходимо добивът да е на повече от 250 декара, а той е на площ между 100 и 180 декара, посочиха представителите на синдикатите. Те не отрекоха, че при всеки добив има запрашаване, но подчертаха, че то не е извън нормите, което са доказали изследвания на БАН и регулярните ежегодни проверки в района.

Въпреки това се вземат мерки за оросяване на пътищата и камионите, а дружеството изкупува на няколко пъти по-високи цени земите на желаещите собственици от населеното място, каза Иван Борисов, заместник-председател на федерацията и синдикален ръководител в "Каолин", цитиран от БТА.

Синдикалистите изразиха недоумението си, че от "Екогласност" едва сега подхващат кампания срещу "Каолин", след като кариерата се концесионира от дружеството вече две години. Според тях причина за атаките са корпоративни интереси.

Варовикът ще се търси тепърва, тъй като е необходим за сероочистващите инсталации на топлоцентралите в страната. Наличието на местен добив на въглища за поне 70-80 години, ще дава работа на централите, а за да отговорят на екоизискванията, те ще се нуждаят от варовик, коментираха синдикалните представители. По думите на Валентин Груев ще се сформира междуведомствена работна група, която да направи проверка на място за истинността на твърденията на двете страни в конфликта.

Нова проверка за дейността на дружеството

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), съвместно с МОСВ ще направят в най-кратък срок нова проверка на дейността на „Каолин" АД. Проверката е в отговор на общественото очакване за прозрачност в концесионната дейност, съобщиха от МИЕТ.

От министерство разкриха още, че преди дни е получено писмо от "Екогласност", в което се настоява "Каолин" да спре добива на от находище „Великан" край Меричлери, тъй като с това се замърсява околната среда.

Ако "Каолин" работи при пълно спазване на българското законодателство, в това число и на екологичните норми, работниците не бива да имат никакви притеснения за работните си места, заплатите си и развитието на предприятието, заяви енергийният министър Трайчо Трайков.

Фирма „Каолин" има концесия за добив на неметални полезни изкопаеми - индустриални минерали от находище „Великан" край Меричлери от 15 януари 2008 г. В концесионния договор е предвидено условие при експлоатацията на находището концесионерът да спазва нормативните изисквания, свързани с опазването на околната среда, водите, защитените територии и обекти, правата върху земите от държавния горски фонд и земеделските земи, културни и исторически паметници, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред. По утвърден от министъра на икономиката, енергетиката и туризма график за контрол на предоставени концесии, през тази година беше направена текуща проверка на изпълнението на концесионния договор, при която не са констатирани никакви съществени нарушения.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 07.02   1758 г. – Учреден е първият парламент на Канада. 1857 г. – В Русия е издаден указ за създаване на първата железопътна мрежа. 1878 г. – Руските войски...