Митничари пратиха отворено писмо до премиера заради местенето в Русе

18.07.2012 | 13:00
по статията работи: Петя Бързилска
Според тях разходите по преместването ще са значителни, а нови работни места няма да се отворят
Митничари пратиха отворено писмо до премиера заради местенето в Русе
Снимка: Sxc.hu
Прикачени документи

Днес в Министерския съвет беше депозирано отворено писмо (може да го видите в прикачения файл вляво от текста на статията) до министър-председателя Бойко Борисов от служители на Централното управление на Агенция „Митници”, съобщиха от Агенция "Митници".

Митничарите не са съгласни с решението на правителството Централното управление на агенцията да се премести от София в Русе. Мотивите на управляващите са създаване на нови работни места, икономическо съживяване на региона, преместване на Централата по-близо до бизнеса и изместване на ЦМУ от вътрешността на страната към границата.

В писмото служителите излагат в седем точки основните си възражения по повод местенето на централата на Агенция „Митници”от София в Русе, както и основните си искания към премиера – стопиране на прибързани, немотивирани промени в нормативната уредба, свързани с преместването на ЦМУ извън столицата, както и изготвяне на подробна финансова обосновка с оглед изчисляване на точната цена на преместването, както и последващите разходи, свързани с промяната на седалището.

Митническите служители настояват за подлагане на реална широка обществена дискусия на всички икономически и социални аспекти, свързани с административната реформа.

В отвореното писмо до министър-председателя митническите служители обясняват доводите си против решението на правителството. По тяхна преценка разходите за физическо преместване ще костват около 900 хил. лв. Освен това акредитацията на Централната лаборатория при промяна на местонахождението ще бъде прекратена, както и самата дейност за период не по-малък от 2-3 месеца и то в случай, че разполага с настоящите си служители в пълен състав. Освен това според държавната институция разходите за повторното изграждане на информационни системи на митниците ще са значителни. 

В отвореното писмо дават пример с 2007 г., когато преместването, конфигурирането и пускането в експлоатация на комплекса от машини (3 броя) отговорен за съхранението и архивирането на данните от Българската интегрирана митническа информационна система, е струвало 35 000 лв., като разстоянието, от което бяха докарани беше в рамките на 1 км.

Изборът на Русе се критикува, най-малкото защото след влизането на България в ЕС отпадна граничния контрол по северната ни граница с Румъния, която е вътрешна за общността.

Митничарите отбелязват още, че при преместването на ЦУМ много от кадрите ще откажат да сменят местожителството си. А така ще бъдат изгубени ценни специалисти, за чието кариерно развитие е влагано много време, средства и усилия.

"Евентуалното разстройване и блокиране на работата на една от приходните агенции в държавата, и то в условията на всеобща финансова и икономическа криза, е възможно да рефлектира пряко върху фискалната стабилност на държавата, а в по-общ смисъл и на националната сигурност", се казва още в писмото.

"Мотивът за „създаване на нови работни места” звучи почти абсурдно, имайки предвид факта, че нови няма да се създават, а ще се заемат налични такива, освободени принудително", казват още митническите служители.

Писмото само за един ден беше подкрепено с подписите на 270 служители, и то в най-активния сезон на отпуски.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...