Може отново да ни попарят за Шенген

19.06.2013 | 13:30
по статията работи: Ралица Стоянова
Латвия, което поема председателството на ЕС от 1 юли, не е оптимист за членството на България и Румъния
Може отново да ни попарят за Шенген

България и Румъния може отново да бъдат попарени за присъединяването към Шенген. Постоянният представител на Литва Раймундас Кароблис в ЕС, която ще поеме председателство на 1 юли, заяви, че страната  му не е оптимист относно членството на двете държави, информира EurActiv.        

Той коментира, че е много трудно да се даде някакво обещание заради сложните случаи, които двете държави представляват. 

Кароблис подчерта, че решението за членството ще зависи и от случващото се в България и Румъния и техния напредък. Той подчерта, че останалите страни все още имат сериозни притеснения относно присъединяването на двете държави.  Постоянните представител заяви, че така нареченият "социален туризъм” усложнява още повече ситуацията за източноевропейските страни. 

"Ще се постараем да постигнем съгласие по въпроса пред декември”, каза дипломатът. На 5 и 6 декември ще се проведе Съветът по правосъдие и вътрешни работи. Той отново добави, че не е оптимист, наблюдавайки опита от председателството на предишните страни. 

"Честно, ние не виждаме генерално подобрение в настроенията по този казус. Но ние трябва да продължи да опитваме”, добави дипломатът и успокои, че ако решението за Шенген не се случи сега, то ще  бъде факт по време на нечие друго председателство. 

Европейската комисия реши, че източноевропейските страни са готови да влязат в безвизовото пространство още през 2010 г.  Старите държави членки наложиха вето върху присъединяването им по различни причини. Сред тях са слаб граничен контрол, корупцията и липса на прогрес по Механизма за проверка и сътрудничество. Също  така блокирането е предизвикано от опасенията на страните от ромско нашествие, което щяло да източи социалните им системи.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...