Морето за семейство с две деца излиза минимум 1000 лв.

27.07.2014 | 12:10
по статията работи: Мина Стойчева
Този уикенд за първи път от началото на сезона хотелите по курортите са пълни
Морето за семейство с две деца излиза минимум 1000 лв.
Снимка: Econ.bg

Минимум хилядарка излиза почивката на четиричленно семейство на родното Черноморие. Това коментира председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов. По неговите думи тази сума стига за не повече от седмица за ваканция на някой наш курорт.

"Българите, които си позволяват по-висок клас хотели, заделят от 2000 лв. и нагоре. Някои от тях ги харчат на няколко пъти, през няколко уикенда, които прекарват на морето или на други места", казва той, цитиран от в-к „Стандарт“.

Драганов подчертава, че заради лошите климатични условия и наводненията по морето, едва тази събота и неделя капацитетът на хотелите по морето е пълен.

"Отсега до 10-12 август ще бъде бумът на пътуванията. Очаква се и след разпускането на парламента вълната от държавната администрация да напълни курортите през втората половина на август и това да продължи до 15 септември. Времето ще бъде хубаво по морето", разяснява експертът.

По неговите думи нашенците изкарват средно по 3,8 дни на море. За този период те отделят сума между 255 до 265 лв. За почивка в южните ни съседки Гърция и Турция пък българите броят по 550 до 560 лв. Средният престой в първата държава е около 2,8 дни. Оказва се, че по турските курорти престоят на българските туристи е по-дълъг – средно по 4,2 дни.

Общо 660 хиляди нашенци са посетили или предстои да посетят Гърция през периода май – септември 2014 г. Изглежда интересът към Турция е по-голям, тъй като броят на желаещите да почивка там надхвърля 750 хиляди души.

Прогнозите предвиждат близо 1, 350 млн. чужденци да посетят България през август месец. Същия брой нашенци пък ще почиват в страната. През уикендите на идния месец за Гърция се очаква да пътуват до 110 хиляди души. В Турция пък българските посетители вероятно ще достигнат 125 хил. за по-дълъг престой.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...