Мръсният въздух - проблем номер едно за околната среда

05.06.2014 | 20:24
по статията работи: Симеон Досев
Kaчеството на питейните води се запазва добро, сочи доклад
Мръсният въздух - проблем номер едно за околната среда
Снимка: Sxc.hu

Мръсният въздух е най-големият проблем за околната среда у нас. Това сочи националния доклад за опазване на околната среда за 2012 г. Основни източници с негативно въздействие върху природата са потреблението на енергия и природни ресурси, както и емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, водите и почвите.

Енергетиката остава най-големият източник на емисии на серен диоксид и на азотни оксиди и има ключова позиция във формирането на парникови газове в страната. По данни на НСИ за 2012 г. се отчита намаление на емисиите на серен диоксид със 185,9 хиляди тона в сравнение с 2011 г.

Докладът отчита също така увеличение на консумацията на горива и емисии на вредни вещества в атмосферата. Това е причинено от все по-голямото доминиране на автомобилния транспорт.

Битовото отопление пък е основен източник на фини прахови частици, емитирайки 59% от общото количество, изхвърляно в атмосферата. Замърсяването с фини прахови частици продължава да бъде основен проблем за качеството на атмосферния въздух на територията на цялата страна. 

През 2012г. не е регистрирано превишение на нормата за въглероден оксид в нито едно населено място. Не съществуват проблеми с постигане на целевите норми за замърсяване с бензен, олово, никел и арсен, информира 3e-news.net.

Качеството на питейните води се запазва сравнително добро за страната. Наблюдава се постепенно подобряване на качеството на подземните и на повърхностните води за по-голяма част от показателите. Запазва се тенденцията за добро екологично състояние на почвите по отношение на запасеност с биогенни елементи, както и по отношение на замърсяване с тежки метали, металоиди и устойчиви органични замърсители.

През 2012 г. рециклираните битови отпадъци са 29% от образуваните и по този показател България се изравнява с Португалия и Испания и изпреварва държави като Унгария, Полша и Чехия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....