Мултинационалните компании ще са задължени да декларират приходи и печалби по държави

27.03.2017 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Промените трябва да влязат в сила от 1 юли т.г. в отговор на евродирективата срещу отклонението от данъци, приета през 2016 г.
Мултинационалните компании ще са задължени да декларират приходи и печалби по държави
Снимка: БГНЕС

Мултинационалните компании ще декларират всяка година пред данъчните институции в ЕС приходите, печалбата и платения данък за всяка една държава, в която оперират. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, подготвени от финансовото министерство и качени на сайта му за публично обсъждане. Промените трябва да влязат в сила от 1 юли т.г. в отговор на евродирективата срещу отклонението от данъци, приета през 2016 г. Целта на Брюксел е да се засили прозрачността по отношение на многонационалните групи предприятия и да се ограничи практиката им да изнасят печалба чрез трансгранични сделки или чрез регистриране в данъчни убежища.

Според проектозакона отчет по държави трябва да правят мултинационални корпорации с общи приходи от над 1.466 млрд. лв. Когато компанията майка е българско юридическо лице, "летвата" е 100 млн. лв. Освен приходите, печалбата и платените данъци те трябва да докладват пред данъчните служби регистрирания капитал, броя на наетите лица, материалните си активи във всяка една държава поотделно. Предвижда се отчетите да се подават електронно, а между данъчните администрации в ЕС и трети държави, с които има сключено специално международно споразумение, автоматично ще е възможен обмен на информация.

Ако предприятие не предостави подобен отчет в предвидения срок (12 месеца от края на отчетната данъчна година за групата), ще се наказва със санкция от 100 000 до 200 000 лв., а при повторно нарушение - от 200 000 до 300 000 лв. При неверни или непълни данни глобата е от 50 000 до 150 000 лв., а при повторно нарушение - от 100 000 до 250 000 лв.

Кръгът от лицата, за които ще възникне задължение за подаване на отчети по държави пред Националната агенция за приходите, е изключително ограничен, се казва в мотивите на МФ. Оттам смятат, че подаването на тази информация няма да затрудни фирмите, защото така или иначе е налична. Още миналата година, когато ЕК приемаше директивата, се чуха критики, че при така посочените критерии 85% от европейския бизнес ще остане извън обхвата на наблюдение.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...