НАПИ ще ремонтира над 100 км пътища в Добрич през 2009 г.

14.05.2009 | 17:25
по статията работи:
Обсъден е проект за изготвянето на проект за връзка на Добрич с магистрала "Хемус"
НАПИ ще ремонтира над 100 км пътища в Добрич през 2009 г.

Снимка: Econ.bg

През 2009 г. Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) ще рехабилитира 103 км пътища в Добрич по проект „Транзитни пътища V" и ще реализира други 6 обекта от ремонтната програма. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията инж. Янко Янков на среща с Областния управител на Добрич Ердинч Хаджиев и кметове от областта. Пътищата, по които ще се работи приоритетно са: І-9 Дуранкулак - Каварна с дължина 47 км и ІІ-71 Силистра - Добрич, дълъг 56 километра.

По време на срещата инж. Янко Янков постави като основен акцент изготвянето на проект за връзка на град Добрич с магистрала "Хемус". Той информира за възможността да се проектира четирилентов път с добри експлоатационни качества и висок интензитет на трафика със западен обход на с. Стожер.

"Пътят ще поеме транзитния трафик от Румъния и ще направи връзка с АМ „Хемус", още повече, че в района се предвижда изграждането на депо за твърди битови отпадъци и ще е целесъобразно и в интерес на града да се направи такъв път", каза още изпълнителният директор.

Инж. Янко Янков подчерта, че благодарение на кметовете от областта, се е запознал с обектите, които се нуждаят от активната намеса на НАПИ. Той беше категоричен, че в последните месеци Агенцията е съсредоточила силите си в преструктуриране и подобряване на административния си капацитет. С проведените в последния месец срещи с областни управители и кметове на общини, НАПИ започва действия по реализиране на същински инфраструктурни проекти за България.

Инж. Янков акцентира, че в област Добрич инициативността за изготвяне на пътни проекти е ниска. Той призова за съдействие областния управител и кметовете при отчуждителните процедури и процедиране на парцеларните планове.

Тъй като проектиране на нови пътища в областта няма, НАПИ ще се ангажира с ремонт и рехабилитиране на съществуващите пътища. Според изпълнителния директор на НАПИ Добрич е една от областите, в които години наред не е правено подобрение на инфраструктурата. По тази причина в Ремонтната програма на НАПИ за 2009 г. са включени 6 отсечки: Спасово - Сърнино, Преселенци - Сърнино, Каварна - пристанище, Орляк - Зърнево, Генерал Тошево - Изворово и участък от пътя Каблешково - Межден.

"Със затягането на дисциплината ще защитим бюджета. Моята цел е с тези пари, които ни се предоставят от държавата, да свършим колкото може повече работа", каза още инж. Янко Янков. Той акцентира върху влизането в сила на новите тръжни методики и документация, които ще бъдат предпоставка за договаряне с фирмите изпълнители на текущ ремонт и поддържане. Той заяви, че се прекратява порочната практика от предишни години фирми, които имат договори с НАПИ за текущ ремонт и зимно поддържане на пътища, да извършват и реконструкции и рехабилитации, които следва да са обект на друг вид договаряне.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...