НАСА: От 2017 г. ще пращаме хора в космоса от наша територия

03.04.2014 | 16:04
по статията работи: Георги Георгиев
Американо-руски разрив на борда на МКС би бил пагубен за щатската космическа програма
НАСА: От 2017 г. ще пращаме хора в космоса от наша територия
Снимка: SpaceX

От 2017 г. американските астронавти ще политат в космоса от ракети, изстреляни от американска територия, съобщиха от НАСА. Новината идва в светлината на решението на щатската космическа агенция да прекъсне контактите си с Роскосмос заради кризата в Украйна.

За момента двете агенции ще продължат да работят заедно на борда на Международната космическа станция (МКС), която понастоящем се обитава от руски и американски представители.

От момента, в който САЩ преустановиха програмата си със совалките през 2011 г., НАСА стана напълно зависима от Русия за изпращането на астронавти в околоземна орбита.

НАСА е силно фокусирана върху план за връщането на стартовете на космически ракети на американска земя и на слагането на край на зависимостта ни от Русия за достъп до космоса“, пише в имейл до медиите говорителят на агенцията Алард Бютъл.

„В момента се стремим да започнем стартове от територията на САЩ до 2017 г., казва Бютъл и допълва, че изборът тук е между финансиране на план за връщане на стартовете в Америка или плащането на милиони долари към руснаците. „Отговорът е прост“, смята говорителят на НАСА.

Струващата 150 млрд. долара международна космическа станция винаги е била един от символа на мира между Русия и САЩ. Досега сътрудничеството там е било на високо ниво, независимо от политическата конюнктура, твърдят астронавтите с мисии на борда на станцията.

За момента прекъсването на отношенията на НАСА с руската космическа агенция включва само съвместните пътувания, срещи и комуникации, но ако разривът се прехвърли на борда на МКС, то това би било пагубно за космическата програма на САЩ до момента в който НАСА не възстанови програмата със совалките си, коментират от „Машабъл“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...