НДК става държавно акционерно дружество

04.05.2011 | 12:40
по статията работи:
Временно сградата ще бъде под шапката на Министерството на финансите. Отпреди час е назначено ново ръководство от трима души
НДК става държавно акционерно дружество

НДК става държавно акционерно дружество. Това реши Министерският съвет на заседание днес, съобщи по време на пресконференция вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде Агенция "Фокус".

Дружеството ще се управлява от едноличния собственик на капитала и Съвет на директорите. За членове на първия Съвет на директорите с мандат от пет години са определени Тодор Влайчев, Мариана Чолакова и Десислава Бинева, информира пресцентърът на МС. Старото ръководство по думите на Дянков е "време да си почива". Бордът на директорите ще бъде от петима души.

Все още не е ясно дали досегашният директор на НДК Христо Друмев е бил замесен в установените нарушения. Според Дянков обаче той ще понесе необходимата административна отговорност. През изминалите 25 години от основаването на това обединение не са плащани корпоративни данъци и не може да се установи дали е имало печалби, обясни вицепремиерът, цитиран от Dariknews.bg.

От 1986 година НДК съществува като търговско стопанско обединение, но в днешното законодателство няма такъв регламент. НДК ще бъде държавна компания, еднолично акционерно дружество с пълна прозрачност и отчетност, каза Дянков. Той добави, че сградата няма да се приватизира.

Тя време ще бъде под шапката на Министерството на финансите, през което време ще се извърши и финансов одит, който вече е започнал. Проверката ще обхване последните 10 години. След този период за него ще отговаря Министерството на културата.

Богата палитра от нарушения са констатирали само за два месеца одиторите, стана ясно още на пресконференция в Министерския съвет. Проверката е фокусирана върху обществените поръчки през последните три години. Палитрата на нарушения в обществените поръчки е толкова широка, че финансовият инспекторат смята да напише наръчник - как по различни начини може да се наруши Законът за обществени поръчки, заяви Дянков.

Не е имало постъпления към Министерството на културата от НДК. Според ресорния министър Вежди Рашидов, в много голяма степен НДК би облекчил бюджета на министерството.

----------------------------------------------------------------------

Тодор Влайчев има дългогодишен опит в бизнес мениджмънта и управлението на недвижими имоти.  От 2007 г. е Генерален мениджър на И Еф Джи Пропърти Сървисиз - България и член на Борда на директорите. Преди това в продължение на осем години е административен управител и мениджър маркетинг и комуникации в ПрайсуотърКупърс - България. Влайчев е сертифициран одитор и оценител, съосновател и член на Камарата на независимите оценители в България. Магистър е по бизнес администрация от Сити Юнивърсити, САЩ. Има множество специализации в чужбина.

Мариана Чолакова е управител на компанията "Сол Комюникейшънс", която работи в областта на консултирането на чуждестранни инвеститори. От 2008 г. е представител на Германо-българската инсутриално-търговска камара за район Южен Централен със седалище в Пловдив, а от 2010 г. е Почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив. Защитила е докторат по философия в Лайпцигския университет, Германия. Магистър по философия от Софийския университет. Носител е на "Кръст за заслуги към Федерална Република Германия (с лента)".

Десислава Бинева работи в областта на медиите, връзките с обществеността и рекламата, маркетинговото и административно управление. От 2007 г. е Изпълнителен директор на Съюза на издателите в България, като от средата на 2008 г. ръководи и дейността на фондацията за журналистическа етика. Бинева е магистър по връзки с обществеността от Софийски университет и възпитаник на Френската езикова гимназия в гр. Варна. Специализирала е в областта на мениджмънта на малки и средни предприятия, кризисния ПР и комуникационното управление.  Дипломиран вътрешен одитор по ISO9001:2000.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...