НЗОК е с прогнозен дефицит от 490 млн. лв.

05.07.2014 | 12:36
по статията работи: Христомира Бочкова
Според Румяна Тодорова касата има всички основания да поиска актуализация на бюджета
НЗОК е с прогнозен дефицит от 490 млн. лв.

Националната здравна каса е с прогнозен дефицит в размер на 490 млн. лева. Това коментира ръководителят й д-р Румяна Тодорова пред Дарик радио.

По думите й НЗОК разполага с резерв от 110 млн. лева, както и преизпълнение на събирането на здравни осигуровки - 55 млн. лева. Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева. По нейно мнение касата има всички основания да поиска актуализация на бюджета на НЗОК от правителството.

„Това трябва да са външни за НЗОК пари", каза д-р Тодорова.

Ръководителят на Здравната каса добави, че преизпълнението на приходите, тоест, събраните осигуровки, ще се увеличава.

Във финансирането на НЗОК има проблем и той е в два сектора – „Лекарства" и „Болнична помощ". Ако не се направят сериозни законодателни промени в Закона за здравното осигуряване, за лекарствата и за здравето, следващият управител на касата и следващият Надзорен съвет ще бъде в още по-неприятна ситуация."

По думите й касата е натоварена с много дейности, които не могат да бъдат покрити от бюджета й. Тя припомни, че според Закона за здравното осигуряване НЗОК е длъжна да заплаща всяка дейност, за която здравно осигуреният пациент е заплатил своята осигуровка и незаплащането им означава нарушаване на този закон.

"От друга страна Законът за публичните финанси казва, че касата не може да поема задължения над тези, които са й гласувани. Имахме запитване как двата закона работят заедно към Министерството на финансите. Отговорът е: „Длъжни сте да спазвате и двата закона". По същия начин става и с лекарствата. Касата няма абсолютно никакви права върху определяне на процента на реимбурсиране, както и да си каже думата за Наредба 38 – това заболяване може ли да влезе на този етап, с този ресурс, има ли възможност да се заплати. Медикаментът влиза в позитивния списък и вече касата е длъжна да го заплати. В Националния съвет за цени и реимбурсиране касата пък изобщо няма представител, а там се определя реимбурсният процент, т.е. колко ще плати касата", обясни управителят на НЗОК.

Според ръководителя на НЗОК при „стегната" работа на парламента има възможност до края на работата му да се актуализира бюджетът. Все още се чака отговор от Министерския съвет дали има пари за актуализация.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...