НЗОК освобождава средства от резерва за неотложни разходи

20.10.2011 | 16:14
по статията работи:
Институцията е финансово стабилна и няма да бъде допуснато забавяне в плащанията, заявяват от ръководството
НЗОК освобождава средства от резерва за неотложни разходи

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е взел решение за освобождаване на оперативния резерв от бюджета на касата. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Средствата са в размер общо на 260 268 000 лева. От тях са освободени 180 268 000 лева, които ще бъдат разпределени за здравноосигурителни плащания за болнична помощ и лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Решението за освобождаването им бе взето по предложение на управителя на НЗОК, д-р Нели Нешева, в съответствие с поетия от нея ангажимент за осигуряване на редовни плащания до края на годината както към болниците, така и към аптеките.

Към момента данните за разхода на НЗОК показват, че предвидените в бюджета средства за болнична помощ, заедно с тези, освободени от оперативния резерв ще бъдат напълно достатъчни в годишен план.

За първа година НЗОК определя прогнозните бюджети на лечебните заведения според нови правила, които са отворени, гъвкави и динамични. По данни на районните здравноосигурителни каси болниците работят добре с определените им прогнозни бюджети, като използват рационално всички възможности за по-гъвкаво разпределение на средствата. Това им осигурява достатъчен ресурс през съответното тримесечие и възможност да планират своята работа.

Новата методика за разпределение на средствата за лечебните заведения получи положителна оценка както от директори на болници, така и от БЛС. Тя бе високо оценена и от представители на Международния валутен фонд и мисията на Световната здравна организация, които посетиха институцията през годината.

Съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г. за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени 391 000 000 лв. Към днешна дата НЗОК заплаща за 165 диагнози 1592 медикамента.

Средномесечният разход за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през 2011г. започна от 33 500 000 и достигна до 40 000 000 лв.

Основната причина за повишаване на разходите за лекарства на институцията е заплащането от 1 март 2011 г. за 18 редки и онкологични заболявания, както и за медикаменти на пациенти с трансплантирани органи. Механизмът, по който НЗОК заплаща лекарствата за тях е различен от механизма, по който ги е заплащало Министерството на здравеопазването, а именно: НЗОК заплаща в полза на пациента всеки лекарствен продукт, предписан съгласно нормативната база, а досега Министерството на здравеопазването подсигуряваше медикаментите чрез тръжна процедура и точно определена финансова рамка.

В съответствие със Закона за здравното осигуряване при заплащането на тези лекарства от НЗОК отпадат съществувалите в Министерство на здравеопазването квоти и листи на чакащите. НЗОК не определя лекарствените продукти и цените им, за които заплаща. Така голяма част от лекарствата се заплащат по пределни цени на търговец на едро поради липсата на правна възможност за договаряне на цените, както е било досега.

Другите причини за повишените разходи са: отпадане на някои критерии и ограничения за предписване и отпускане на лекарства, включване на нови продукти в Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък, увеличение на заболеваемостта по водещите по разходи диагнози, като сърдечно-съдови заболявания, ХОББ, астма, диабет и др. Не без значение е и повишеният процент на реимбурсация от страна на НЗОК за тези заболявания, предаде агенция "Фокус".

Въпреки преразхода в определения за лекарства бюджет, с отпуснатите от резерва средства ще бъдат удовлетворени потребностите на пациентите от животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти. Гаранция за това са останалите в оперативния резерв на институцията налични средства в размер на 80 000 000 лв.

Ръководството на НЗОК отговорно заявява, че институцията е финансово стабилна и няма да бъде допуснато забавяне в плащанията. То уверява всички свои договорни партньори, както и гражданите на страната, че стабилността и спокойствието, с които системата функционираше през последната година, ще се запазят и до нейното финансово приключване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 11.12   361 г. – Император Фравий Клавдий Юлиан влиза в Константинопол, поемайки по този начин властта в цялата Римска империя. 1792 г. – Френската революция:...