НС прие бюджета на Здравната каса и ДОО за 2014 г.

13.11.2013 | 12:21
по статията работи: Петя Бързилска
Въвежда се "швейцарското правило" за индексацията на пенсиите
НС прие бюджета на Здравната каса и ДОО за 2014 г.

Депутатите от Народното събрание приеха на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година, информира iNews.bg.

Със 110 гласа "за", 40 "против" и 12 въздържали се бе одобрен бюджетът на НЗОК. През 2014 г. касата ще разполага със 113 млн. лв.

Законът за ДОО беше подкрепен от 109 депутати, 6 бяха "против" и 7 въздържали се.

Пенсионерите ще плащат по 1 лв. при посещението при личния лекар. Средствата до пълния размер на таксата ще бъде покривана за сметка на държавата, е разписано в бюджета на фонда. Също така догодина болниците ще получат с 200 млн. лв. по-малко в сравнение с тази година. Част от дейностите, изпълнявани до сега от касата ще бъдат прехвърлени към ресорното министерство.  

10 на сто от бюджетът ще отидат в оперативния резерв на НЗОК. Парите от него ще отидат за заплащане на лекарите. 

През следващата година средствата за изплащане на пенсиите ще бъдат в размер на над 8 млрд. лв. Това е с 366 млн. лева повече в сравнение с плащанията за възраст през настоящата година.

Максималният осигурителен доход да бъде увеличен с 200 лв. и ще достигне 2400 лв. Това означава, че ще се вдигне таванът на пенсиите. Размерът на най-високите плащания за възраст представлява 35 на сто от максималния осигурителен доход. Така догодина най-голямата пенсия ще бъде 840 лв.

Според текста осигурителната вноска остава същата и ще бъде 17,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. и 12,8 на сто за лицата, родени след 31 декември 1959 г. Също така съотношението на внасяните от работодател и служител средства за фонд "Пенсии" няма да бъде изменяно. То остава 60 към 40.

Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2,6 процента за 2014 г.

С приемането на бюджета на ДОО се въвежда "швейцарското правило" за индексацията на плащанията за възраст. Осъвременяването на пенсиите ще се извършва на 1 юли всяка година с процент, равен на 50 на сто от индекса на потребителските цени и 50 на сто от нарастването на средния осигурителен доход през 2013 г. Добавката за вдовиците и вдовците остава същата. Запазва се и минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 7,20 лв. и ограничението му на ниво от 60 на сто от осигурителния доход на лицето преди загубата на работа.

Средствата и начинът, по който се определят парите за болничен, също не търпят промяна. Майките, отглеждащи децата си до 2-годишна възраст, ще получават занапред 340 лв.

Парите за изплащане на социални помощи и обезщетения са увеличени от 1 067 500 000 лв. за 2013 г. на 1 141 149 500 лв. за 2014 г., или увеличението е със 73,5 млн. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...