Над половината жители на София са изложени на шум над допустимите нива

25.04.2018 | 11:25
по статията работи: econ.bg
Мерките, които общината е вземала срещу шума са идентични с тези, които прилага и за ограничаването на замърсителите на въздуха - строителството на метро, ринговите булеварди около града, развитие на велоалеите, обновяване на градския транспорт
Над половината жители на София са изложени на шум над допустимите нива
Снимка: БГНЕС

За последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и въздушния транспорт в София са намалели. Въпреки това повече от половината жители на града са изложени на нива на шум над допустимото, като стойностите са почти еднакви през деня и през нощта.

От доклад на зам.-кмета Йоана Христова, който ще бъде гласуван на заседанието на общинския съвет в четвъртък, се разбира, че мерките за общината за справяне със шумовото замърсяване са дали резултат, като през 2009 г., на него са били изложени 73% от жителите. През 2017 г. процентът е 56%. През нощта (между 23:00 и 07:00 часа) стойностите са подобни - 72% за 2009 г. и 57% през 2017 г. Автомобилите са основният причинител на шум, се казва в доклада.

Мерките, които общината е вземала срещу шума са идентични с тези, които прилага и за ограничаването на замърсителите на въздуха - строителството на метро, ринговите булеварди около града, развитие на велоалеите, обновяване на градския транспорт.

На заседанието в четвъртък общинските съветници ще отчетат резултатите от мерките, ще гласуват актуализирането на "шумовата карта" на София, като с този процес ще започне и създаването на нови мерки за справянето с проблема.

През следващия месец комисиите на общинския съвет ще започнат да обсъждат наредбата за обществения ред в столицата. Тя беше представена в края на миналата година и стана популярна с предвидените санкции за употреба на алкохол по улици, тротоари, площади, градинки и паркове, което води до нарушаване на обществения ред.

Те беше подложена на обществено обсъждане през октомври, като постъпилите в общината предложения са в обем от 150 страници. От тогава досега те се разглеждат от експерти към общината, които ги съгласуват и преглеждат за съвместимост със законодателството.

Първоначалните текстове предвиждаха и забрана за развиване на търговска дейност след 22 часа в сгради, които са в режим на етажна собственост. Поеха се и ангажименти за въвеждане на регламенти за "дразнители", като ромските сватби, климатиците и хладилниците пред магазините за алкохол и хранителни стоки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...