Над 1000 ловци от три бургаски общини се обединяват

16.03.2009 | 10:28
по статията работи:
В Управителния съвет на новото сдружение ще има представители от всички дружини
Над 1000 ловци от три бургаски общини се обединяват

Представители на ловните сдружения в общините Созопол, Приморско и Царево обсъдиха идеята за учредяване на ловно-рибарско сдружение на територията на трите общини, съобщи Burgasinfo.com. Обединението ще е на федеративен принцип и всяка една дружинка в него ще бъде напълно самостоятелна да взема решения за ловно-стопанската дейност в своя район, както по административни, така и по финансови въпроси.

В Управителния съвет на новото сдружение ще има представители от всички дружини на територията на трите общини, а Общото събрание ще бъде на делегатски принцип.

Идеята за обединението, продиктувана от приемането на новия Закон за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото прилагане, срещна подкрепата на ловците, председателите на дружинки и общински ръководства в Созопол, Приморско и Царево. В трите общини има над 1000 ловци, които членуват в около 30 ловни дружинки.

"Досега ловните сдружения не бяха самостоятелни. Те се издържаха основно от лов на бекаси в периода от 1 октомври до 1 януари, когато е и активният сезон за групов лов на дива свиня. Активното ловуване на бекас в този период предимно от чуждестранни ловци прогонва едрия дивеч от нашите ловни полета. Ако ловците в трите общини се обединят, ефектът ще е намаляване на административните разходи и този вид лов няма да е така наложителен. Кога и дали ще се ловува на бекас и друг дребен дивеч от чуждестранни ловци по линия на организирания ловен туризъм, ще решава само и единствено дружината", коментира председателят на ловно сдружение "Папия" в Царево Тодор Анастасов, инициатор на обединението. Той поясни, че ако една ловна дружина иска да реализира приход от организиран ловен туризъм, тя ще може да заяви това пред ръководството на сдружението, което от своя страна ще сключи договор съгласно закона и ловуването ще се извършва само в ловностопанския район на същата дружина. Приходите ще бъдат отделени по сметка на дружината.

Тези и други идеи, уреждащи по справедлив и демократичен начин организацията и управлението на ловното стопанство и стопанисването и опазването на дивеча, ще намерят приложение в Устава на новото ловно-рибарско сдружение. То ще бъде основано на учредително събрание, планирано за края на месец март.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...