Над 3 млн. лв. за "зелени" работни места през 2011 г.

24.01.2011 | 16:22
по статията работи:
Предвидено е финансиране на трудовото възнаграждение на наетите лица в размер на 240 лв. за период от шест месеца. Проекти може да бъдат подавани от началото на февруари
Над 3 млн. лв. за "зелени" работни места през 2011 г.

В Националния план за действие по заетостта за 2011 г. са осигурени 3 024 000 лв. за разкриване на "зелени" работни места и ще бъдат наети 2 100 лица. Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция с министъра на околната среда и водите Нона Караджова днес в МТСП. 

Предвидено е финансиране на трудовото възнаграждение на наетите лица в размер на 240 лв. за период от шест месеца, възнаграждение за основен платен годишен отпуск и разходи за болнични. Този инструмент, който има за цел да стимулира бизнеса към екологосъобразни дейности, се въвежда за първи път в България.

Дейностите, към които ще се ориентира държавната субсидия, са две групи:

  • хоризонтална: Имат възможност да кандидатстват всички работодатели, които са сертифицирани по един от трите сертификационни знака - стандарта за околна среда ISO:14001 2004, системите за управление на околната среда /ЕМАС/ и европейската схема за екомаркировка.
  • няколко групи отрасли, насочени към подобряване на околната среда, могат да кандидатстват, без да е необходимо да притежават тези сертификати. Това са отрасли, свързани основно с обработване на отпадъчни води, обработване на отпадъци, сортиране на отпадъци, рециклиране на отпадъци, повторна употреба на отпадъци, производство на отпадъчен екоматериал и изделия от отпадъчен дървен материал, в това число екобрикети, производство на енергийно ефективно оборудване, екологичен транспорт и др.

Добивната промишленост, преработващата промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставянето на води, канализационните услуги, управлението на отпадъци и възстановяване, строителството, транспорта, административните и спомагателните дейности са секторите на икономическите дейности, в които също могат да се разкрият "зелени" работни места.

През 2012 г. ще бъде отпусната в пъти по-голяма сума от тази за 2011 г. за разкриване на "зелени" работни места. Това стана ясно от думите на двамата министри днес, предаде БТА.

Първата процедура за субсидирането и разкриването на "зелени" работни места за тази година ще стартира през февруари тази година. По този повод министър Младенов поясни, че работодателите ще могат да получат информация от местните бюра по труда. Ще направим преглед за това как е минала мярката и през следващата година ще осигурим по-голямо финансиране, за да могат по-голям брой работодатели и безработни лица да се възползват от нея, заяви социалният министър.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че дейностите, свързани със "зелените" работни места се развиват поради изискванията на българското и европейското законодателство. Тя допълни, че в зависимост от успеха на мярката е възможно за следващия програмен период да се обмислят специални мерки за ползването на европейските фондове за продължаване на този инструмент в подкрепа на "зелената" икономика.

При масови съкращения в "Брикел" ЕАД може да се ползва програмата "Нова възможност", финансирана по Националния план за действие по заетостта. В нея е предвидена заетост на 1480 съкратени лица и обучение на 1000 лица, информира МТСП.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 02.05   455 г. – Вандалите нападат, превземат и плячкосват Рим в продължение на 2 седмици. 575 г. – Започва понтификата на папа Бенедикт I. 657 г. – Свети...