Над 400 души във Варна са подали сигнали за некоректни работодатели

05.10.2012 | 13:26
по статията работи: Петя Бързилска
Служители, установили нередности по трудовите си договори или внасяни осигуровки, могат да подадат жалба в НАП
Над 400 души във Варна са подали сигнали за некоректни работодатели
Снимка: Sxc.hu

За деветте месеца на 2012 година 423 работници от Варна са подали сигнали и жалби в териториалната дирекция на Националната агенция за проходите (НАП), в които са посочили, че работодателят не им внася социалните и здравните вноски или работят повече часове от посочените в трудовите им договори, информира НАП Варна.

85 са постъпилите сигнали от Националният осигурителен институт (НОИ) за това, че по време на извършени от тях проверки са установили невнесени осигуровки на работници, а подадените сигнали от Инспекция по труда за извършване на проверка за регистрация на трудови договори в НАП, са 43.

От НАП Варна напомнят на работодателите, че глобата за тези от тях, които са физически лица и не са търговци, е до 500 лв., а имуществената санкция за едноличните търговци и юридическите лица може да достигне до 5000 лв.

Работниците, които са установили нередности при регистрацията на трудовите им договори, внасянето на осигурителните им вноски или са назначени на 4 часов работен ден, но работят повече, могат да подадат сигнал в териториалната дирикция на НАП, а така също и да се обърнат за съдействие към Инспекцията по труда.

Същевременно 2 366 варненци са се възползвали от новата електронна услуга на Националната агенция за приходите (НАП) и са получили персонален идентификационен код (ПИК), чрез който могат сами да проверяват внася ли работодателят социалните и здравните им вноски.

Издаването на ПИК е безплатна услуга, която се предлага от приходната агенция, и се получава в момента на подаване на заявлението лично от лицето.

Чрез персоналния си код клиентите на администрацията могат да проверят:

  1. какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски;
  2. данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд е осигурен и каква е натрупаната сума до момента по партидата;
  3. декларираните пред НАП трудови договори за лицето от неговия работодател

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.02   138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България...