Над 5 млрд. долара е стокообменът ни с Русия за 2008 г.

19.12.2008 | 17:13
по статията работи: econ.bg
Проекти между двете държави ще бъдат осъществени в предвидените срокове, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с българския си колега Ивайло Калфин
Над 5 млрд. долара е стокообменът ни с Русия за 2008 г.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин проведе среща днес с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, по чиято покана е на работно посещение в Москва.

По време на разговорите двамата министри обсъдиха въпроси от двустранните отношения, регионалното сътрудничество, сътрудничеството между ЕС и Русия, както и НАТО и Русия, съобщиха от Министерството на външните работи.

Ръководителите на двете външнополитически ведомства дадоха висока оценка на развитието на българо-руските отношения. Принос в тази насока е провеждащата се Година на Русия в България. Двете страни се обединиха около очакванията, че мероприятията в рамките на Годината на България в Русия – 2009 г., които ще се проведат в Москва и в други градове на Русия, ще внесат нова динамика в обогатяването на двустранните отношения.

В областта на търговско-икономическите отношения беше отбелязано, че стокообменът за текущата година ще надхвърли 5 млрд. долара, при увеличение на българския износ от 90%. Предстоящото пускане в експлоатация на фериботната връзка Варна – гр. Кавказ, очакванията за повече руски инвестиции в България и нарастването на броя на руски туристи в нашата страна са някои от перспективите за по-нататъшно нарастване на обемите в областта на търговско-икономическото сътрудничество.

Министър Лавров приветства инициативата на президента Георги Първанов за провеждане на конференция по енергийната сигурност в София през април 2009 г., Той изрази готовността на руската страна за включване в подготовката й и за участие на възможно най-високо равнище. Министър Лавров също така потвърди готовността на Москва да изпълни в срок и съгласно договореностите поетите ангажименти по изграждане на АЕЦ “Белене”, нефтопровода “Бургас- Александруполис” и газопровода “Южен поток”.

Двамата министри направиха преглед на двустранните документи, които се намират в процес на подготовка, и се ангажираха техните ведомства да съдействат с всички средства за максимално бързо съгласуване на текстовете и подписването на някои от тях в началото на 2009 г.

Разменени бяха текстовете на съгласувания План за консултации между Министерствата на външните работи на България и на РФ за 2009 г.

Министър Калфин информира за усилията на България по укрепване сигурността и сътрудничеството в Западните Балкани и Черноморския регион. Той запозна домакините с инициативата на ЕС “Източно партньорство” като елемент на Европейската политика за съседство и отбеляза усилията на България за осъществяване на конкретни проекти и форми на сътрудничество в рамките на инициативата на ЕС “Черноморска синергия”.

Министър Лавров информира за инициативата на руския президент Александър Медведев за нова архитектура на европейската международна сигурност. Той изрази готовността на Русия да продължи сътрудничеството с ЕС и с НАТО. Едновременно сподели известни руски опасения относно политиката на тези организации спрямо Русия.






Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...