Над 50 млн. лв. ще бъдат предоставени по ОПАК до края на годината

15.06.2012 | 15:01
по статията работи: Александър Димитров
За първото полугодие по програмата са сключени 59 договора на стойност 40 млн. лв.
Над 50 млн. лв. ще бъдат предоставени по ОПАК до края на годината
Снимка: Sxc.hu

Повече от 50 милиона лева ще бъдат предоставени по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) до края на 2012 година. Това стана ясно след протичането на Десетото заседание на Комитета за наблюдение на ОПАК, провело се вчера и днес в Правец.

През септември месец администрациите и на централно, и на местно ниво ще могат да кандидатстват за допълнително европейско субсидиране по ОПАК. Планираните промени в програмата за 2012 година предвиждат откриването на две нови процедури по подприоритет 2.2 "Компетентна и ефективна държавна администрация". Те ще бъдат открити наесен, като една от тях ще е за централните и областните администрации, а втората – за общинските администрации.

Така в края на годината ще бъдат обявени общо седем процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Общата стойност на сключените договори в такъв случай най-вероятно ще надмине 50 милиона лева, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

За първите шест месеца, по ОПАК са сключени общо 59 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност близо 40 милиона лева. Стартирани са и шест от планираните единадесет процедури на обща стойност 28 милиона лева. За първото полугодие са изплатени над 11 милиона лева към бенефициентите.

Общата статистика от началото на програмата през 2007 година досега включва 62 процедури, 1759 проектни предложения и 362 договора за безвъзмездна финансова помощ. 220 от тях са финализирани. Общата договорена сума е близо 250 милиона лева, което е близо 68,2% от общия бюджет. От тях реално са изплатени 110 милиона лева, или над 31,1% от бюджета.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...