Наемате местни работници - плащате по-ниски данъци

11.11.2013 | 14:40
по статията работи: Ралица Стоянова
Данъчните преференции от корпоративен данък струват на държавата между 14 и 18 млн. лева годишно
Наемате местни работници - плащате по-ниски данъци

Фирми, които са инвестирали в изграждане на ВЕИ мощности у нас, са ползвали данъчни преференции, без да създават работни места у нас. За да се избегне това, промените в Закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат преференции да ползват фирми, които разкриват поне 10 работни места в райони, където безработицата е с 25% по-висока от средната за страната.

Това обясни на брифинг във финансовото министерство зам.-министър Людмила Петкова.

Най-малко 50% от разкритите работни места трябва да бъдат пряко заети в производствената дейност, а най-малко 30% от персонала да има постоянен адрес в община с висока безработица.

Още 16 нови общини влизат в списъка с висока безработица и така общият им брой става 160. На фирмите в тези общини ще може да се преотстъпва до 100% от корпоративния данък.

Данъчните преференции от корпоративен данък струват на държавата между 14 и 18 млн. лева годишно, каза Петкова.

Повече инвеститори ще се възползват от специалния ред за начисляване на ДДС и съкратения 30-дневен срок за възстановяване на данъка. Това ще стане като размерът на първоначалното вложение се намалява от 10 на 5 млн. лева, а разкритите работни места от 50 на 20.

300-400 млн. лева ще бъде ефектът за бюджета от механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури, който влиза в сила от 1 януари 2014 г. “Това е един от най-ефективните инструменти за борба са данъчните измами”, изтъкна зам.-министърът.

Като причина механизмът да не се използва и при други стоки, Петкова обясни, че европейското законодателство не позволява такава възможност.

Основните приоритети на данъчната политика по отношение на данъчните ставки са намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите; стимулиране на икономическото развитие и инвестирането в заетостта и повишаване на бюджетните приходи, изтъкна тя.

ДДС няма да се променя и остава 20% през 2014 г., 2015 г. и 2016 г. Що се отнася до акцизите, предвижда се ръст само на ставката за тютюневите изделия поетапно от 2015 г. до 2018 г. Петкова не даде прогноза за това с колко ще се увеличи цената на цигарите с промяната на акциза, като обясни, че това ще стане ясно до септември 2014 г.

Имало е предложение за повишаване на акциза, при което цената на кутия цигари, които в момента струват около 5 лева, да скочи на 7 лева. “За да не се получи това, в момента се търси баланса”, каза зам.-министърът.

Що се отнася до акциза за метана, Петкова каза, че имаме предварително становище от ЕК, че по-ниската ставка може да остане, защото не е държавна помощ. “С цел правна сигурност искаме да получим и решение по нотификацията от Комисията. Няма да оттеглим нотификацията, докато не излезе и решение на ЕК за ставката”, каза Петкова.  

Подробности за промените в данъчното законодателство вижте в прикачения документ.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...