Назначено е ново ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

08.01.2012 | 15:00
по статията работи: Апостол Апостолов
Глобени са шофьорите на ТИР-ове, които блокираха движението на магистралите "Струма" и "Хемус"
Назначено е ново ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

Изпълнителният директор и председателят на Управителния съвет (УС) на държавната фирма "Автомагистрали ЕАД" са уволнени заради несправяне с кризисната ситуация, съобщи министърът на регионалното развите и благоустройството Лиляна Павлова.

Председател на Съвета на директорите става Емил Миланов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите - Дафина Станчева, а Александър Филев - за член на съвета.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова освободи досегашното ръководство на "Автомагистрали" ЕАД и направи промени в устава на дружеството, съобщиха от МРРБ.

От борда на директорите са освободени неговият председател Валентин Николов, изпълнителният директор Антон Антонов и третият член на борда - Иван Илиев. С решение на министъра уставът на дружеството се променя в посока ясно носене на отговорност. В момента тя е колективна - на председателя на Съвета ни директорите и на изпълнителния директор. С направената промяна представителството и отговорността за дейността на дружеството ще се носи от изпълнителния директор. Решението на министър Лиляна Павлова влиза в сила от днес.

Глобени са шофьори на ТИР-ове 

Вътрешният министър Цветан Цветанов смята, че основен виновник за зимната блокада по автомагистралите са водачите на ТИР-ове, които не са се съобразили с разпоредбите на МВР и са карали необезопасени. До момента екипи на Гражданска защита са изтеглили над 80 тежкотоварни камиона по АМ "Струма". От АМ  "Хемус" са изтеглени 105 ТИР-а и 22 автобуса. 

Санкционирани са шофьорите на ТИР-ове, които вчера не изпълниха полицейско разпореждане и блокираха движението на автомагистралите "Струма" и "Хемус", каза още вицепремиерът.

Два ТИР-а, чиито шофьори не са изпълнили полицейско разпореждане, са препречили вчера движението на магистрала "Струма" и се е създала ситуация на тапа. Същото се е случило и на "Витиня".

Министърът съобщи, че на фирмите и шофьорите на товарни автомобили, които не спазват полицейските разпореждания, ще им се налагат административни санкции.

Директорът на "Пътна полиция" Алекси Стратиев обясни, че глобите, които могат да бъдат наложени, са в широк диапозон - от неизпълнение на полицейско разпореждане от шофьорите до техническа неизправност на автомобила, който е неподготвен за зимни условия.

Очаква се днес да бъде отменен код "оранжево", означаващ опасност, за Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска и Софийска област. Почти за цялата страна има и код жълто, тоест времето е потенциално опасно.

Въведени ограничения

Всички автомагистрали са отворени за движение, пътните настилки са мокри, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура. 

Затворени са проходите Твърдица - Елена, Етрополе - Златица, Върбишки, Троян-Кърнаре, Вратник, а Дюлински проход е затворен за товарни автомобили.

В сила са следните ограничения: забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка и Петрохан и над 20 тона - през Айтоски проход. Всички моторни превозни средства да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета - през прохода Рожен, Пампорово, Превала, Печинско и Попови ливади. Товарните автомобили да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, по пътя Девин-Михалково, Доспат-Сърница, Батак-Доспат, Белово-Юндола и Велинград-Сърница. Забранено е преминаването на автомобили по пътя Радко Димитриево-Друмево, поради свлачища.

Пътните настилки на автомагистралите "Тракия", "Марица" и "Люлин" са мокри, а на автомагистрала "Хемус" настилката е мокра и заснежена. Временно е забранено движението на ТИР-ове и автобуси в двете посоки, като движението на леки автомобили се осъществява в двете платна. Дъжд и сняг вали в областите Варна и Бургас.

В област Ловеч пътят Шипково-Рибарица е затворен заради снегонавяване. В Пловдивска област пътят Храбрино-Лилково е временно затворен заради паднали дървета. В област Стара Загора автомобили не могат да вървят по пътя Шипка-Бузлуджа заради снегонавявания. Не може да се минава и по пътя Правец - Етрополе в Софийска област заради почистване от паднали дървета, предаде БТА

Въвежда се временна организация на движение по пътя Варна-Бургас, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Мярката се налага поради необходимост от почистване на коритото на река Камчия в района на моста при км 137 по първокласния път. Движението ще се извършва в едната лента за движение.

На ГКПП Гюешево в събота частично е възстановено движението на товарни автомобили. На излизане от България се пропускат само празни товарни автомобили, поради непочистен сняг на ГКПП "Деве баир". На влизане в България се пропускат всички товарни автомобили с вериги. В петък на пункта бе спряно пропускането на товарни автомобили.

През останалите гранични контролно-пропускателни пунктове на страната преминаването е нормално. Няма данни за опашки и задръствания. Интензивен е трафикът на ГКПП-Калотина и Капитан Андреево. Препоръчва се на пътуващите да използват и ГКПП - Лесово за преминаване в Турция. Алтернативни маршрути на трасето ГКПП "Капитан Андреево" - ГКПП "Калотина" са останалите ГКПП-та по границата със Сърбия - Връшка чука, Брегово, Стрезимировци и Олтоманци, към Румъния през Дунав мост, Ферибот Оряхово, към Македония - Гюешево.

По пътя Бургас - Малко Търново и за ГКПП на българо-турската граница има предпоставки за пътнотранспортни произшествия поради пропадане на пътната настилка. Система "на едно спиране" функционира на ГКПП "Промахон" на българо-гръцката граница.

Военни разчистват пътищата край Смолян. Още вчера се включиха военнослужещи и техника от 101-и Алпийски батальон, след получено разрешение от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

"Разчистваме пътя Смолян – Пампорово – Провляк. В момента движението е еднопосочно и става регулирано от полицията. Пробиваме една много голяма преспа на Райковски ливади, която почти беше затворила пътя. Техниката ни е стигнала до автогарата на Пампорово. Участъкът е разчистен. Ще разчистим и целия участък от разклона наПампорово до прохода Превала. Машината ще се върне и ще стане възможно двупосочно движение от Смолян до курортен комплекс Пампорово и до прохода Превала, съобщи за БНР командирът на поделението подполковник Димитър Кацаров. 

Автомагистрала "Хемус" беше най-невралгичната точка през съботния ден и през нощта заради валежите от сняг. Късно вечерта в събота на магистралата бе направен пробив в блокирания трафик и започна пропускане на автомобилите, които чакаха с часове в задръстването. Цяла нощ е продължило почистването на магистрала "Хемус" от снегонавяванията и заледяванията, предаде Dariknews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...